Közigazgatás
Tehetséges fiatal lányokat támogatnak
Ma reggel/M1 Kép: Reuters
2017. február 18.

A tehetséggondozás idei újdonságaként a fiatal lányokat is külön támogatják, szeretnék, ha azon tudományágak iránt is növekedne az érdeklődésük, amelyeket sokan hagyományosan nem női területeknek tartanak, mint a matematika, illetve a természettudományok – mondta el az M1-en Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Nemzetközileg is kiemelkedő tehetséggondozó program működik Magyarországon, amit sokan szeretnének átvenni, és a közelmúltban új elemmel is gazdagodott. Minden ezen belül meghirdetett projekt a teljes kárpát-medencei magyarságnak szól, tehát a határokon belül és azon kívül élő fiatalok is jelentkezhetnek rá – mondta a Ma reggelben Novák Katalin.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tisztségviselője annak kapcsán nyilatkozott, hogy tavaly már 350 ezernél is több felajánlás érkezett a Nemzeti Tehetség Program javára. Ez azt jelenti, hogy évről évre egyre többen köteleződnek el a magyar tehetségek mellett, hiszen néhány év alatt hétszeresére nőtt az adójuk második egy százalékát felajánlók száma.

A program további népszerűsítésére pénteken országos roadshow indult. Az első állomás előtti sajtótájékoztatón pénteken Székesfehérváron az államtitkár arról beszélt, hogy évente 2,8 milliárd forint jut a tehetségek támogatására a Nemzeti Tehetség Programon keresztül. Ennek egyik felét a személyi jövedelemadóból származó egyszázalékos felajánlások teszik ki, ezt a kormány ugyanakkora támogatással megduplázza. Hozzátette: a programmal évente 350 ezer fiatalt érnek el.

Novák Katalin az M1 műsorában azt is kiemelte, egy magyar civil ernyőszervezet, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) a kontinensre kiterjedő tehetséghálózatot indított. Ezt a tehetségközpontot is figyelembe véve, tényleg elmondható, hogy Magyarország vezető szerepet tölt be a tehetséggondozásban – tette hozzá.

Az államtitkár megjegyezte, a különböző szintű – iskolai, városi, országos – tanulmányi, sport vagy versmondó versenyek nagy többségben a Nemzeti Tehetség Programból kapnak támogatást. Igaz ez a tudományos diákköri műhelyekre és a felsőoktatási versenyekre, diákköri konferenciákra, szakkollégiumokra. Hozzátette, kifejezetten roma fiatalok számára is támogatnak keresztény szakkollégiumi hálózatot, illetve van olyan program, amely a hátrányos helyzetűeket hatványozottan célozza. Sőt, az idei év újdonságaként a fiatal lányokat is külön támogatják, szeretnék, ha azon tudományágak iránt is növekedne az érdeklődésük, amelyeket sokan hagyományosan nem női területeknek tartanak, mint a matematika, illetve a természettudományok.

Novák Katalin hangsúlyozta, a tehetségek felkutatása nem könnyű feladat, ezért arra is vannak új kezdeményezéseik, hogyan lehet jól azonosítani a kiemelkedő képességű fiatalokat. A cél viszonylag objektív eszközökkel mérni, ki az, aki az átlagnál tehetségesebbnek minősül, majd biztosítani a hosszú távú támogatásukat az iskolában a pedagógusok, illetve a tehetséggondozó szakemberek közreműködésével. Szintén új elem, hogy ebbe a munkába a szülőket, a családot is igyekeznek bevonni, hiszen a tehetséges gyerek sokkal jobban tud szárnyalni, ha otthonról is megkapja a megfelelő támogatást – mondta Novák Katalin államtitkár.

-