Gazdaság
120 milliárd forintos K+F és innovációs pályázat nyílt meg
MTI/NGM
2017. március 1.

Március elsejétől 120 milliárd forint értékben pályázhatnak kutatás-fejlesztési (K+F) és innovációs tevékenységek támogatására a mikro, kis- és középvállalkozások, valamint nagyvállalatok ‒ tájékoztatott a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

Rákossy Balázs közlése szerint a vállalkozások számára 80 milliárd forint uniós fejlesztési forrás érhető el vissza nem térítendő támogatásként, és 40 milliárd forint kölcsön formájában.

A vállalkozások 50-500 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek, és 25-250 millió forint értékű kedvezményes kamatozású kölcsönt. A kölcsön futamideje szerződéskötéstől számított maximum 15 év, a kamat évi 2 százalék ismertette.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) felhívásának célja olyan hazai vállalkozások K+F és innovációs tevékenységének támogatása, amelyek jelentős szellemi hozzáadott értéket tartalmazó, új, piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák, továbbá ezek prototípusainak kifejlesztését eredményezik fejtette ki. A támogatás kísérleti fejlesztésre fordítható, illetve lehetőség van eszközbeszerzésre, a fejlesztés szakmai megvalósításához kapcsolódó szolgáltatások igénybevételére is tette hozzá.

Emlékeztetett, Magyarország 2020-ra a GDP-arányos K+F ráfordításokat a jelenlegi 1,4 százalékról 1,8 százalékra, 2030-ra pedig 3 százalékra szeretné növelni.

-