Kultúra
„Kiválóság a kutatásban”
OPH/ERC/Óbudai Egyetem Kép: KocsisEszter
2017. március 1.

Idén ünnepli 10 éves fennállását az – Európai Unió legnagyobb felfedező kutatásokat támogató pályázati rendszerét működtető – Európai Kutatási Tanács. A jubileum előtt az Óbudai Egyetem március 3-án nagyszabású nemzetközi tudományos rendezvénnyel tiszteleg, melynek keretein belül sor kerül a Bejczy Hallgatói Publikációs Díj átadására is.

Az Európai Kutatási Tanács (European Research Council ‒ ERC) feladata és küldetése, hogy hosszútávra is vonzó finanszírozást nyújtson az úttörő, bár magas kockázattal járó, de magas megtérülést is ígérő kutatások támogatására. Ez a támogatási forma több tekintetben is egyedi az uniós kutatásfejlesztési programokon belül. Az ERC az alulról építkezés elvét követi (bottom up megközelítés), előre nem határoz meg prioritásokat és kutatási célokat, ezért a kutatók bármely tudományterületről nyújthatnak be pályázatot. A támogatások odaítélésének egyedüli feltétele a tudományos kiválóság.

Olyan vezető kutatók (Principal Investigator) pályázhatnak a kutatók életkorára, nemére és származási országára vonatkozó bármely megkötés nélkül, akik a projektek végrehajtását Európában tervezik. Az ERC kiemelt prioritásként kezeli a kiváló kezdő kutatók támogatását függetlenné válásuk azon kritikus szakaszában, amikor kialakítják és megszilárdítják saját kutatócsoportjukat és kutatási programjukat.

AZ ERC stratégiai döntéseit az ERC Scientific Council (Tudományos Tanács) hozza meg, az operatív feladatokat pedig az ERC Executive Agency (ERCEA – Végrehajtó Ügynökség) látja el. A Magyar Tudományos Akadémia nemzeti kapcsolattartó pontként segíti a Magyarországon dolgozó kutatók felkészülését a European Research Council pályázataira.

A nagy presztízsű ERC Starting and Advanced Grant kutatói pályázati programjához sikeres pályázata révén a tavalyi évben a hazai Óbudai Egyetem is csatlakozott. Az intézmény itthoni és nemzetközi viszonylatban egyaránt az élmezőnyhöz tartozik kutatás-fejlesztési programjaival. Az ERC grant projekt koordinátora Kovács Levente oktatási dékánhelyettes.

Kiválóság a kutatásban – Nemzetközi ERC és Bejczy Nap az Óbudai Egyetemen
Forrás: Óbudai Egyetem

Az Európai Kutatási Tanács jubilálása alkalmából az egyetem március 3-án, pénteken egy nagyszabású tudományos nemzetközi rendezvény házigazdája lesz, ünnepelve egyúttal az oktatási intézmény jelen sikeres kutatásait. Az eseményen az egyetem vendégeként többek között beszédet mond Palkovics László, az Emmi felsőoktatásért felelős államtitkára, valamint Szász Domokos, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke is .

A program keretében kerül átadásra az Óbudai Egyetemen az éves Bejczy Hallgatói Publikációs Díj is, mely elismerés célja többek között hallgatók ösztönzése és támogatása hazai és nemzetközi publikációs, kutatás-fejlesztési lehetőségeik minél szélesebb körű kiaknázására.

Az Óbudai Egyetem Bejczy Antal iRobottechnikai Központja január 16-át a BARK Nemzetközi Bejczy Napjává nyilvánította, tisztelegve Bejczy Antal két éve elhunyt fizikus, a NASA Jet Propulsion Laboratory vezető kutatójának eredményei előtt is, aki többek között az első amerikai marsjáró magyar atyja, a nemzetközi űrkutatás és robotika kiemelkedő alakja és az egyetem tiszteletbeli doktora.

-