Életmód
Az Óbudai Egyetem nyerte a kupát
Óbudai Egyetem Kép: Óbudai Egyetem
2017. március 7.

Március 2‒4. között zsinórban nyolcadszor rendezték meg a Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club szervezésében a BEAC csarnokában.

Idén bővített programkínálat várta a résztvevőket, az egyetemi és alumni futsaltorna, illetve a szokásos cheer MEFOB döntő mellett már kosárlabda tornát is rendeztek. Az egyetemi kupát egy újonc csapat, az Óbudai Egyetem vihette haza, míg az Alumni tornán az Imperial Wet megvédte a bajnoki címét. A jótékonyságról sem tettek le a szervezők, az idei adományokat a Péterfalvai Református Líceumnak juttatják el. Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke és a torna fővédnöke mellett Újbuda Önkormányzata, az Újbuda Sportjáért Nonprofit Kft., az ELTE Sport Kft., a Ferencvárosi Torna Club, az FTC játékosa Hajnal Tamás, illetve a résztvevő csapatok is ajánlottak fel sportszereket, játékokat az intézmény tanulói számára.

Az „Egyetemi sport határok nélkül” mottóval megrendezett tornára a nyolc magyarországi csapat mellett még négy területről érkeztek a résztvevők: Kárpátaljáról, Felvidékről, Vajdaságból és Erdélyből. Így alakult ki a tizenhat csapatos névsor,

és a pénteki csoportmeccsek után szombat délelőtt már biztossá vált: új győztese lesz a KEK-nek, hiszen a kolozsvári Góbék és az Óbudai Egyetem jutott a döntőbe. Előbbi a Szent István Egyetemet, utóbbi az Nemzeti Közszolgálati Egyetemet ütötte el a döntőbe jutástól, így nekik a bronzmérkőzés maradt a bizonyításra. A közszolgálatisok éltek a lehetőséggel, és hátrányból felállva 3-1-re győztek a gödöllői csapat ellen. Hagyományosan az éremért zajló küzdelmek előtt került sor a cheer MEFOB döntőjére, ahol rengeteg ELTE-s mosolygós arcot lehetett látni, hiszen több kategóriában is sikerült “aranyosan” távoznia a lányoknak.

A döntőre teljesen megtelt a lelátó, és nem is kellett csalódniuk a kilátogató szurkolóknak: egy roppant színvonalas meccsen 4-0-ás sikerrel az Óbudai Egyetem megszerezte a trófeát a Kolozsvári Góbék ellen. Mindkét csapatnak ez az eddigi legjobb szereplése, ráadásul az Óbudai Egyetem először vett részt a tornán. Az öregdiák futsaltorna rekordszámú, 20 csapattal zajlott, de a tavalyi bajnokot csak megszorítani tudták, a trónról letaszítani nem, így ismét a csíkszeredai Imperial Wet csapata távozhatott győztesen a műfűről. A kosárlabda tornán 8 csapat vett részt (4 női és 4 férfi), mind a hölgyek, mind az urak mezőnyében mindenki játszott mindenkivel, az így kialakult rangsorban pedig a nőknél a Budapesti Corvinus Egyetem vihette haza a serleget, míg a férfiaknál az ELTE szerezte meg az aranyérmet.

Óbudai Egyetem

Az ünnepélyes díjátadóra személyesen látogatott el Dunai Antal olimpiai bajnok labdarúgó az MLSZ képviseletében. Kiemelte, hogy a labdarúgás támogatása minden életkorban és formában szükséges, emellett örömmel látta, hogy a technikai megoldások terén már a Messi, Suarez, Neymar triót idéző megmozdulásokat láthattunk, ezek alapján pedig Bernd Storck is válogathatna a torna sportolói közül.

Székely Mózes MEFS főtitkár, többszörös Ironman szintén díjakat adott át, emellett elégedetten szemlélte a lelátót, ahol

mondhatni többen voltak, mint egy-egy NB1-es meccsen, ami Dunai Antal idejében nem fordulhatott volna elő”.

Simon Gábor, a torna főszervezője, a BEAC ügyvezője kiemelte a háttérben segítő önkénteseket, szakmai gyakorlatos ELTE hallgatókat és munkatársakat, akik nélkül nem valósulhatott volna meg ilyen sikeresen a kupa. Többek nagy örömére elárulta, hogy jövőre már egy felújított csarnokban mérhetik össze erejüket a felek, amit a TAO-n elnyert támogatással kívánnak megvalósítani.

A helyezettek rangsora itt megtekinthető:

-