Kultúra
Felújított református templomot adtak át Tornalján
MTI Kép: MTI/Komka Péter
2017. március 12.

A történelmi örökséghez tartozó épületek megóvásával a magyar kormány megerősíti a külhoni közösségeket is, ami azért is fontos, mert a közösségek ereje adja a nemzet jövőjét – jelentette ki Puskás Imre, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára vasárnap Tornalján, ahol köszöntőt mondott a Rómer Flóris Terv keretében felújított helyi református templom ünnepélyes átadásán.

Puskás Imre beszédében a Rómer Flóris Terv célkitűzéseiről és azok jelentőségéről beszélt. A határon túli épített történelmi örökség megóvását célzó, tavaly indított program azt az üzenetet hordozza a Kárpát-medence magyarságának, hogy a magyar kormány minden magyarra figyel, és közösségeiket erősíteni akarja, mert azok ereje adja a nemzet jövőjét.

Az örökségvédelmi program egyúttal közösség- és nemzetmegtartó program is, mivel a felújított épületek a helyi közösségeket szolgálják, így hozzájárulnak azok megerősítéséhez ‒ hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Puskás Imre elmondta: a program első évében 200 millió forintot fordítottak a történelmi örökség részét képező kiemelt jelentőségű, főként szakrális célú épületek felújítására, az idén pedig a kormány ráerősített a nagy sikerű programra, 250 millió forintra emelve annak évi keretösszegét, aminek köszönhetően idén a százat is elérheti a felújításra kerülő épületek száma.

A felújított tornaljai református templomban vasárnap tartott hálaadó istentiszteleten Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztény Egyház püspöke arról szólt, hogy Gömör vidéke úgy a magyarság tekintetében, mint egyházilag nagyon megtépázott vidék. Olyan, amelyet kiemelt mértékben sújtott a kitelepítés, illetve a helyi családokat érintő „egykézés”, melyek következményeként a helyi gyülekezetek sok helyütt kicsinyre zsugorodtak.

Az itt élők szívében a hithez és magyarságukhoz való ragaszkodás mégis megmaradt ‒ tette hozzá ‒, és most a gyülekezetek erejüket összeszedve nagyon határozottan meg akarják mutatni, hogy itt vannak, számukra ez az ígéret földje. Kiemelte: a megújított egyházi épületek az életről tanúskodnak, erősítik a reményt, amiért nagyon hálásak a magyar kormánynak, hiszen az támogatásával segíti ezeknek a közösségeknek a megerősödését és előbbre jutását.

A Rómer Flóris Terv a leginkább veszélyeztetett műemlékek megóvását szolgálja, többnyire kisebb értékmentő beavatkozások által. A program keretében 2016-ban egyedi döntések révén több mint félszáz műemlék részesült támogatásban, köztük 30 erdélyi, 9 kárpátaljai, 8 felvidéki, 2 horvátországi, 1 szerbiai és 2 szlovéniai. A Felvidéken 2016-ban Bodrogszentes, Hontvarsány, Iske, Lakszakállas, Péder, Tornalja, Zemplén és Zsíp települések református templomainak megújulását támogatta a program.

A 15. században késő gótikus stílusban épült tornaljai református templom állagmegóvást szolgáló tetőcserén esett át. A felújítás 3 millió forintos támogatásból valósult meg, a Teleki László Alapítvány lebonyolításában.

-