Gazdaság
NGM: magasabb bérek kellenek a versenyképességhez
Nemzetgazdasági Minisztérium Kép: Pixabay
2017. március 14.

Világméretekben is versenyképes az a szakmai tudás, amelyet a hazai cégek képviselnek – jelentette ki Varga Mihály a Díj a sikeres vállalkozásokért elismerések átadásakor. A nemzetgazdasági miniszter hozzátette: az eredményes vállalkozások vezetőiben közös az a bátorság, tudás és tenni akarás, amely eredményre vezet.

Varga Mihály hangsúlyozta: olyan időszak elé nézünk, amikor Magyarország gazdasági növekedése lényegesen meghaladja majd a potenciális versenytársakét. Az alacsony bérekre alapozott versenyképesség ugyanakkor hosszú távon nem tartható. A magyar gazdaságnak át kell állnia egy olyan pályára, ahol nem az olcsó munkaerő, hanem a hatékonyság és technológiai változások a versenyképesség és a termelékenység legfontosabb elemei – szögezte le a szakminiszter.

Magyarország növekedése 2016-ban is az uniós átlag felett volt, és tovább élénkült a munkaerőpiac is – emlékeztetett Varga Mihály. A tárca számításai szerint idén és jövőre 13-14 éve nem látott mértékben, 4 százalék felett emelkedik a magyar gazdaság teljesítménye – tette hozzá a tárcavezető. A miniszter arra is kitért, hogy a bővülés további útja a termelékenység emelésén, a technológiai fejlesztéseken és a kapacitásbővítésen át vezet. Ez akkor lehetséges, ha a kormányzati célok találkoznak a vállalati szféra terveivel és lehetőségeivel – tette hozzá. Varga Mihály kiemelte: a kormány kész arra, hogy célzott programokkal, a szabályozáson keresztül és források biztosításával is minél gyorsabbá tegye a fejlődést.

A hónap beruházója elismerésben a gépgyártó FRIMO Hungary Kft. és az orvos-technikai eszközöket készítő 77 Elektronika Kft. részesült. A hónap kis- és közepes vállalata díjat a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft. és a rádiófrekvenciás és mikrohullámú rendszereket fejlesztő BHE Bonn Hungary Kft. vezetői vehették át. A hónap startup vállalata az induló cégeknek online szolgáltatásokat kínáló Vengit Kft. lett. A kategória másik győztese az AbsoRice Hungary Kft. A 2012-ben alapított élelmiszeripari vállalat glutén-, laktózmentes és növényi fehérjepor készítmények fejlesztésével és forgalmazásával foglalkozik.

-