Közigazgatás
Új villámtöltővel gazdagodott Újbuda
Újbuda Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata/OPH Kép: Újbuda Önkormányzata
2017. március 20.

Új, a nap 24 órájában elérhető magyar fejlesztésű és gyártású elektromosautó-töltőállomást adott át Újbuda Önkormányzata a XI. kerületi Vincellér utcában. A kerület – szándéka szerint - ezzel a beruházással még nagyobb szerepet vállal majd a hazai e-mobilitás előmozdításában és közvetetten a városi levegő szennyezettségének csökkentésében.

A közlemény szerint Újbuda, mint a főváros legnagyobb kerülete igyekszik nagy hangsúlyt fektetni a környezet védelmére, amelynek a közlekedés szempontjából egyik legfontosabb és jövőbe mutató eszközei az elektromos autók lehetnek. Ezek a gépjárművek közel nullás káros anyag és CO2 kibocsátásuk miatt kedvelt eszközei lehetnek az autósoknak, akik akár szmogriadó esetén is korlátlanul használhatják járművüket. Jellemzően még Budapest szerte is meglehetősen kevés villámtöltő állomás áll rendelkezésre az elektromos autók használói számára.

A kerületben, a Vincellér utcában került kiépítésre az első olyan állomás, amelyet mindenki térítésmentesen használhat a nap 24 órájában.

A töltőállomást -mely egyidejűleg egy villám- (DC) és egy gyorstöltésre (AC) is alkalmas- az evopro mérnökiroda fejlesztette és helyezte üzembe, amelyet március közepétől vehetnek igénybe a kerületben közlekedő villanyautósok.

Mint írják, a kerületben nem ez az első emobilitással kapcsolatos fejlesztés, hiszen az önkormányzati tulajdonú Újbuda SMART 11 Üzemeltető és Fejlesztő Nonprofit Kft. gépjárműflottájának korszerűsítésekor is környezettudatos megoldást keresett, így a választás az elektromos gépjárművekre esett, amelyből három darabot vásárolt a társaság 2015-ben. Ezzel a korszerűsítéssel a cég elérte, hogy a feladatai ellátásához szükséges utazások alkalmával a károsanyag-kibocsátás nullára csökkent. Újbudai viszonylatban nem csak a SMART 11, hanem a szintén önkormányzati tulajdonú Újbuda Prizma Szociális Fejlesztési és Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. részéről is beszerzésre került egy elektromos kisteherautó, amely a közhasznú társaság közterületi munkáját teszi környezetbarátabbá.

„A kerület igyekszik élen járni a 21. századi megoldások alkalmazásában, ezért Smart City programunkon keresztül minél több olyan fejlesztést, beruházást hajtunk végre - az oktatás, a környezetvédelem, a hivatali működés vagy az elektromobilitás területén-, melyek a fenntarthatóságot és az innovációt tartják szem előtt” - emelte ki Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere.

A töltőállomás kiépítése a Nemzetgazdasági Minisztérium finanszírozásában valósult meg, míg az autósok számára ingyenes használat pénzügyi hátterét az önkormányzat adja - olvasható a tájékoztatásban.

Most adásban
Téma: Állami Vállalatok Állásbörzéje – Horváth József HR igazgató, Aeroplex Közép-európai Légijármű Műszaki Központi Kft.
Ezt követő adásaink