Kultúra
Rajzoljanak, fessenek tűzoltókat a gyerekek!
Tolna Megyei Tűzmegelőzési Bizottság Kép: Illusztráció, Pixabay
2017. április 11.

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság alkotói pályázatot hirdet óvodások, általános iskolások és középiskolások részére. A felmenő rendszerű pályázatra az iskolások a 6-10 éves, a 11-14 éves, valamint a 15-18 éves korcsoportban küldhetnek egyéni alkotásokat.

A pályázat célja, hogy az óvodások és az iskolások a kreatív alkotásaikon keresztül mutassák be a tűzoltók izgalmas és egyben veszélyes világát. A pályázaton az alkotások központi témája a tűzvédelem. Ezt a tűzoltó hivatás bemutatásával, egy tűzoltói beavatkozás ábrázolásával, vagy bármilyen más ötletesen elkészített, a tűzvédelem fontosságát hangsúlyozó művel lehet bemutatni. A pályázatra az óvodások szabadkézi rajz kategóriában pályázhatnak, A/4-es vagy A/3-as méretű alkotásokkal.

Az országos pályázat fővédnöke Góra Zoltán tű. vezérőrnagy főigazgató, az Országos Tűzmegelőzési Bizottság elnöke. Az országos bírálóbizottság elnöke Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő. A Tolna megyei pályázat védnöke: Balázs Gábor tű. ezredes tűzoltósági tanácsos igazgató a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója és a Tolna Megyei Tűzmegelőzési Bizottság elnöke. A Tolna megyei bírálóbizottság elnöke: Gerzsei Péter igazgató, Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Szekszárdi Tankerület vezető.


Az iskolások korcsoportonkénti kategóriái:

szabadkézi rajz (A/3-as méretű ceruza, toll, tus, kréta, akvarell, pasztell kép vagy bármely más szabadkézi technikával készített A/4-es méretű alkotás pl. monotípia)

számítógépes rajz (A/3-as méretben nyomtatható számítógéppel készített alkotás)

egyéb kézműves alkotás (bármilyen anyagból készített pl. papír, gyurma, agyag alkotás, legfeljebb 30×20×20 cm méretben)

vers (legfeljebb 1db A/4-es oldal terjedelmű költemény)

mese (legfeljebb 2db A/4-es oldal terjedelmű tanulságos történet)

Benyújtás módja: a szabadkézi rajzok és az egyéb kézműves alkotások beadása eredetiben személyesen vagy postai úton a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 7100 Szekszárd, Mikes utca 16-22. címen, a többi kategóriában e-mailen a tolna.titkarsag@katved.gov.hu e-mail címen.

Az alkotás leadásakor megadandó adatok: név, életkor (a pályázat beérkezési határidő napján betöltött életkor), e-mail cím, telefonos elérhetőség. Az alkotások mellé a szülő vagy gondviselő hozzájáruló nyilatkozatát is mellékelni kell!

Beérkezési határidő: 2017. május 21.

Díjazás: a Tolna Megyei Tűzmegelőzési Bizottság bírálóbizottsága az óvodások és az iskolások pályázatai közül korcsoportokon belül kategóriánként 3-3 alkotást díjaz. Az első helyen díjazott alkotások automatikusan részt vesznek az országos versenyben is! Az országos verseny nyertese családjával egy balatoni nyaraláson vehet részt, az országos verseny további nyertesi a Fővárosi Állat- és Növénykertbe felhasználható családi belépőt kapnak.
Az iskola/óvoda ahonnan a legtöbb pályázatot nyújtják be, elnyeri a „Legkreatívabb óvoda/iskola 2017” címet, amely együtt jár a tűzoltóság egyszeri, az iskolában/óvodában tartandó bemutatójával (füstsátor, tálcatűz oltás, olajtűz oltás, roncsvágás) és tűzvédelmi oktatás megtartásával.

Eredményhirdetés: 2017. május 26. (péntek) 15:00 órakor a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon (7100 Szekszárd, Mikes utca 16-22.)

Az országos díjátadót 2017. június 09-án a Fővárosi Nagycirkuszban (1146 Budapest, Állatkerti körút 12/a.) tartjuk, ahová a megyei díjazottakat és családtagjaikat is meghívjuk.

További információ: a tolna.titkarsag@katved.gov.hu e-mail címen.

-