Kultúra
A szegedi papucsról nyílik kiállítás a Móra múzeumban
MTI Kép: internet
2017. április 20.

Páratlanok címmel a legendás szegedi papucsról nyílik kiállítás a pénteken a Móra Ferenc Múzeumban, a tárlat látogatói megismerhetik, hogyan készül a különleges lábbeli.

Hegedűs Anita, a közgyűjtemény sajtóreferense közölte: a címadás oka az, hogy az ikonikus szegedi papucsok páratlannak készültek: két ugyanolyan darabot vásárolt meg a menyecske, majd hordás közben alakult ki, melyikből lesz a bal- és a jobblábas papucs. A tárlaton emellett számtalan érdekességre, szakmai titokra is fény derül a papucsok kapcsán.

A papucskészítés módját, árusítását, történetét is bemutatja a kiállítás, sőt, egy papucskészítő műhelybe is bekukkanthatnak a látogatók. A tárlaton klasszikus, hagyományos papucsok mellett modern, kortárs divat elemeit is felhasználó darabok is szerepelnek. Az érdeklődők megismerhetik, hogyan változott az idők során a törököktől itt maradt, alacsony sarkú lábbeli, melyet, a 19. században még negyven-ötven mester készítette a Tisza-parti városban.

A kiállításon láthatók a papuccsal kapcsolatos képzőművészeti alkotások, irodalmi művek. A vendégek maguk is kipróbálhatják, milyen is lehetett hagyományos lábbeliben járni-kelni a városában több mint száz évvel ezelőtt: népi viseletet ölthetnek és szegedi papucsot húzhatnak a Kultúrpalotában.

-