Életmód
3,8 milliárdból épül szakrendelő a Bajcsy-Zsilinszky Kórház területén
OPH Kép: Dégi Tamás főépítész
2017. május 3.

A szakrendelő a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet területén, 5497 négyzetméteren kerül kialakításra. Az épületben 192 helyiség és 86 szakrendelő kap helyet.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár közölte, az előző uniós ciklusban 500 milliárd forint EU-s forrás biztosította a magyar egészségügy fejlesztését, ugyanakkor a központi régió nem részesült a keretösszegből. Hozzátette, az új ciklusban a magyar kormány az Egészséges Budapest Program keretében a saját költségvetéséből több száz milliárd forintot költ az egészségügyre. Az államtitkár rámutatott: az Egészséges Budapest Program első beruházása Kőbányán, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetben valósul meg, az új szakrendelő létrehozása pedig a projekt első mérföldköve.

Révész Máriusz országgyűlési képviselő kiemelte: 2010-ben új időszámítás kezdődött Kőbányán, a városrész rövid úton Budapest leggyorsabban fejlődő kerületévé vált. A politikus ugyanakkor kritikus pontnak nevezte a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet állapotát. Mint mondta, az új szakrendelővel a kőbányaiak nem csak egy új egészségházat, de magasabb színvonalú kórházi ellátást is kapnak.

György István, Budapest Főváros kormánymegbízottja felidézte az 1990‒2002 közötti időszakot, amikor a városrész polgármestere volt. Úgy fogalmazott, az 1990-es évek második felétől új fejezet kezdődött az egészségügyi intézmény életében, amikor a nagy kórházfejlesztés tervezése elindult. Kiemelte, az intézmény az évek alatt színvonalas budapesti kórházzá vált. Hozzátette, a rossz infrastrukturális körülmények ellenére is magas szinten volt biztosított az orvosi ellátás, ugyanakkor ahhoz, hogy Kőbánya élhető városrész legyen, az épített környezet fejlődése mellett a szolgáltatásoknak is megfelelő infrastruktúrával kell rendelkezniük. Mint azt a kormánymegbízott hangsúlyozta: számos beruházás történt már, és fog is történni a jövőben, de a legfontosabb, hogy a lakossági ellátás színvonalát megfelelő állapotba hozzák.

3,7 milliárdból épül szakrendelő a Bajcsy-Zsilinszky Kórház területén
Forrás: OPH

Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere arról beszélt, hogy az alapellátásban az elmúlt időszakban gyorsan tudtak javítani az infrastrukturális helyzeten. Az elmúlt években több háziorvosi rendelő is megújult: a Salgótarjáni úti és a Zsivaj utcai, illetve új rendelő épült a Kerepesi úton, jelenleg pedig tervezés alatt áll a Pongrác úti rendelő újjáépítése, melynek keretösszege 250 millió forint. A X. kerület vezetője kiemelte: az önkormányzat az egészségügyi ellátásban 1,5 milliárd forintot fordított infrastrukturális fejlesztésekre.

Németh László, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főigazgatója szerint egy üdvözlendő folyamat első lépéseit látjuk, amelynek eredményeképpen egyértelművé válik a beutalási rend. Emlékeztetett: a központ fenntartása alá 100 kórház tartozik, ezek nagy részénél alapvetően egyértelműek a betegutak. A jövőre utalva hangsúlyozta: a cél az, hogy ezek Budapesten is világossá váljanak. Németh László kiemelte: a folyamatnak fontos része, hogy a járóbeteg-ellátás a kórházhoz fizikailag közelebb kerül.

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet területén épülő, új szakrendelő látványterve
Forrás: Dégi Tamás főépítész

Bodnár Attila, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet főigazgatója kifejtette: a szakrendelő több évtizeddel ezelőtt épült, az állapota leromlott, viszont jelentős szerepet játszik Budapest és az agglomeráció lakosainak ellátásában. A kórház a traumatológia kivételével minden szakmai területet lefed. Mint mondta, rövid az ápolási idő, ami feltételezi a gyors és jó szakmai ellátást, és kiemelten odafigyelnek a betegbiztonságra is. A főigazgató kiemelte, az egészségügyi ellátórendszer „harmadik lába” az egynapos ellátás, amely a páciens számára is költséghatékony és nagy betegbiztonságot nyújt. Ez az ellátási forma is rendelkezésre áll a kórházban, országos szinten az egynapos műtétekből a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet végzi a legtöbbet ‒ tette hozzá.

Az egészségügyi intézmény éves szinten kétmillió beteget lát el, a szakorvosi rendelőben pedig 205 ezer ember fordul meg. A kórházban tavaly összesen 1 millió beavatkozást végeztek el. 2006-ban adták át az intézmény új diagnosztikai és műtéti tömbjét, amely akkor az ország legnagyobb egészségügyi beruházásának számított.

Az új szakrendelő a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet területén, 5497 négyzetméteren kerül kialakításra, megjelenésében pedig igazodik a kórház jelenlegi képéhez. Az épületben 192 helyiség és 86 szakrendelő kap helyet. Azért, hogy a fekvőbeteg- és járóbeteg-ellátás elkülönüljön, az intézmény bejárata a Maglódi út felől lesz. A felszínen 122 db, a mélygarázsban további 50 parkolóhely áll majd a betegek és a hozzátartozóik rendelkezésére. Az új szakrendelő tervezése jelenleg is zajlik, az építkezés 2017 decemberében kezdődhet el, a szerkezetépítés befejezése pedig 2018 április végére tehető. Az épület 2018 decemberétől fogadhat betegeket.

A szakrendelő építése 3 milliárdos forrást igényel, a berendezés beszerzése – műszerek és informatikai rendszer kialakítása ‒ 800 millió forintos kormányzati támogatásból valósul meg.

-