Kultúra
Műtárgyhamisítás: festményektől városokig
OPH Kép: pixabay
2017. május 4.

Nemcsak műtárgyakat, de múzeumot és egy egész várost is hamisítottak már. A hamisítványok 90-95 százaléka azonban könnyen kiszűrhető, ha az ember kiképezte magát az adott művészből – mondta Emőd Péter művészeti újságíró, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület műtárgyhamisítás elleni munkacsoportjának szakértője.

A műtárgyak is abba a kategóriába tartoznak, amelyeket azóta hamisítanak, amióta a művészet létezik, ugyanakkor nagyobb aktivitásra az évezred fordulója utáni árrobbanás ösztönözte a hamisítókat – mondta el a szakértő. „Amikor egy művész darabjai hirtelen népszerűek lesznek és ezáltal megugranak az árai, rövid időn belül ellepik a piacot a hamisítványok is” – mutatott rá.

Miről árulkodik az ár?

Mint arra Emőd Péter felhívta a figyelmet, az olcsóság mindenképpen gyanúra ad okoz. „A gyűjtők közül még senkinek nem volt olyan szerencséje, hogy az egyébként magas árú, eredeti műtárgyakhoz jóval olcsóbban jutott volna hozzá.” A hamisítók megélhetését tehát jó részben a vásárlók naivitása biztosítja. A szakértő elmondta: minden művésznek vannak beállt árai, így az alacsony ár mögött gyakorlatilag minden esetben hamis műtárgy áll.

A hamisítványok nagy része könnyen kiszűrhető

Az egyes művészek alkotásait viszonylag fixen beárazta már a piac, és bár műről műre és időről időre változhatnak az összegek, a feltűnően nyomott árnál érdemes nagyon figyelni – emelte ki Emőd Péter. Hozzátette: aki gyűjtésre szánja magát, annak mindenképpen érdemes az általa kedvelt művész életművéből kiképeznie magát, hasznos tudnia például, hogy általában milyen anyaggal, anyagra dolgozik, szokta-e, és ha igen, hol dedikálja a műveit. „Ettől még önmagában nem lehet kizárni adott esetben egy kép eredetiségét, csupán gyanúra adhat okot, ha az adott mű a szokottól eltérő módon készült, esetleg máshol van az aláírás rajta."

Mit tehet, aki utólag rájön, hogy hamis képet vásárolt?

Az adott galériával kötött szerződéstől függ, hogy utólag megtérítik-e a műtárgy árát, ha arról kiderül, hogy nem eredeti. Mint azt Emőd Péter elmondta, amennyiben a gyanú felmerültétől számított hat hónapon, de legkésőbb öt éven belül a vevő panasszal él, és független szakértő megállapítja, hogy a műtágy hamis, akkor a gyűjtő által kifizetett vételár és jutalék visszajár neki, abban az esetben, ha a vásárlás pillanatában rendelkezésre álló technológiákkal már megállapítható volt a kép hamissága.

Műtárgytól a múzeumig

Nemcsak műtárgyat, de soha nem létezett gyűjteményeket, sőt művészeket is hamisítottak már. Az egyik legnagyobb botrány azonban az volt, amikor kiderült, hogy egy egész múzeumot hamisítottak, nevezetesen a Hszian közelében található kínai agyaghadsereget kiállító tárlatot. De egy egész ausztriai várost, Hallstatt-ot is lemásolták már, s a turistalátványosságként ismert település mását elkészítették, egyébként szintén Kínában.-