Kultúra
Közel 40 épület újul meg 
M1 Kép: Pixabay
2017. május 19.

A Nemzeti Kastély- és Várprogram keretében újítják fel Szécsényben a Forgách-Liptay Kastélyt, valamint a benczúrfalvi kúriát. A két épületre összesen több mint 1,3 milliárd forintot költenek. A beruházások után a nógrádi térség turisztikai fejlődését várják.

A Nemzeti Kastély- és Várprogram keretében összesen 39 épületet fognak felújítani a közeljövőben. A program már elkezdődött, mintegy 54-55 milliárd forint áll rendelkezésre, amely összeg növekedhet a részt vevő épületek számával együtt.

Virág Zsolt miniszteri biztos elmondta: a program alapvető és legfontosabb célja az örökségvédelem és a műemlékvédelem általános szempontrendszerén túl, hogy olyan egységesen felépített Európában is unikális, jól értékesíthető turisztikai termékcsomaggá váljanak a várak-kastélyok, amelynek egyes elemei láncba vannak szervezve. Ezek mellett a lánc minden egyes tagja egy korszerű, 21. századi fenntartható műemlék legyen – tette hozzá a biztos.

A Szécsényben található Forgách-Liptay Kastély külső felújítása már korábban elkészült, ugyanakkor a belső kiállítások már nem elég korszerűek. Ezeket szeretnék újrarendezni, illetve új kiállítási tematikákat szeretnének meghonosítani – tájékoztatott a miniszteri biztos. Ez egy modern formanyelven szólna a látogatókhoz, amely kielégíti a 21. századi élményturisztikai trendek igényeit is – hangsúlyozta Virág Zsolt.

Az újjászületés a cél

Mint mondta: rendkívül fontos az, hogy a programban ne csak a kastélyok és várak fizikai megjelenése újuljon meg, hanem a szellemi rehabilitáció is megtörténjen. Egy olyan 21. századi közösségi-kulturális teret szeretnének kialakítani, ahol a látogatók nem csak a múzeum és kiállítás lehetőségét kapják meg, hanem a helyi kávézóban kávé-különlegességeket tudjanak elfogyasztani, de az ajándékboltok kínálatának bővítésére is gondolnak. Az imázs-filmvetítő teremtől a különböző rendezvényekig, a kastélyparkok újszerű használatáig nagyon sok mindent magába foglal a program – mondta Virág Zsolt.

A Nemzeti Kastély- és Várprogramban kizárólag állami tulajdonban lévő épületek kaptak helyet. A műemlékfejlesztés nem csak turisztikailag fontos lépés a részt vevő városokban, de a munkahelyteremtésben és a multiplikatív hatásokat is erősíteni fogja.

-