Kultúra
Jön a 38. Kaláka Fesztivál
Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala/OPH Kép: kalaka.hu
2017. május 30.

Szörényi Levente és a Vujicsics együttes, a Budapest Bár, Petruska András, a Dresch Quartet, Ferenczi György és a Rackajam, Csík János Esszencia zenekarával, a Fonó együttes, a Makám, az egri Kerekes Band és természetesen a Kaláka – csak néhány előadó a 38. Kaláka Fesztivál fellépői közül. Az érdeklődőket kiállítások, családi programok várják az idén 40 éves Bükki Nemzeti Park jubileuma alkalmából - közölte Zentai László, Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának médiareferense az OrientPress Hírügynökséggel.

A közlemény szerint a megalakulásának 40. évfordulóját ünneplő Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) ad otthont idén a Magyarországi Nemzeti Parkok Hetének, amelynek keretében a fesztivál idején az Eszterházy téren a hagyományos kézműves vásár és mesterség-bemutatók mellett természetismereti játszóházak és foglalkoztatók is lesznek az ország nemzeti parkjainak közreműködésével.

A „Nemzeti Parki Termék” védjegyes alkotók országos kiállítását a Templom Galériában lehet megtekinteni. Tárlatokat kínálnak a csodálatos Bükkről a Vitkovics-házban és a Bródy Sándor Könyvtárban is. A Kaláka Fesztivál és a BNPI „A Bükk csavargó útjain” című versíró pályázatára 254 alkotás érkezett. A legjobb költeményeket az érdeklődők az Arkt Művészeti Galériában olvashatják.

A Bükki Nemzeti Park védnöke 2017-ben a Kaláka együttes.

Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából június 29-én, csütörtökön (ezúttal Felsőtárkányban) megrendezett Verskoncerten a Kaláka Arany János-verseket énekel, közreműködik Huzella Péter, s a költővendég: Lackfi János. Dsupin Pál és Csergő-Herczeg László Arany János Daloskönyvét szólaltatja meg a fesztiválnyitó koncerten a Tinódi Sebestyén Tagiskola kórusának közreműködésével.

Június 30-án, pénteken az érsekkerti Múzsák ligetében a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság fát ültet a Kaláka együttes közreműködésével. Ehhez kapcsolódóan az Eger-regE feladatlapos városismerkedési játékban idén – elsősorban - Eger védett fáit lehet majd megkeresni.

Július 1-jén, szombaton a Ciszterci templomban „Tíz példázat” címmel Gryllus Dániel – Sumonyi Zoltán legújabb dalciklusa lesz hallható.

A fesztiválozókat (péntektől vasárnapig) napközben koncertek, gyerekprogramok várják az Eszterházy téren, este pedig koncertek váltják egymást a Várban felállított, két színpadon - áll a tájékoztatásban.

Kapcsolódó cikkek
Újra Egerben a Kaláka Fesztivál

37 éves Kelet-Közép-Európa legrégebbi folkzenei fesztiválja, a Kaláka Fesztivál.

'Egri Hangok'- dalnokverseny a Kaláka Fesztiválon

-