Kultúra
Elismerést kapott az Esterházy-kastélyegyüttes
MTI Kép: fertod.hu
2017. május 31.

Építőipari Nívódíjat hirdető táblát avattak 2017. május 31-én. A fertődi Esterházy-kastélyegyüttes részét képező jószágkormányzói épületegyüttesről megemlékező ünnepségen beszédet mondott a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára is.

Latorcai Csaba hangsúlyozta: egy nemzet jövője szempontjából létfontosságú, hogy tisztában legyen múltjával, ismerje elődeit, és erőt meríthessen történelméből. Ebben segít minket épített környezetünk, a múlt minket körülvevő építészeti emlékei is. Műemlékeink közül kitűnik a fertődi Esterházy-kastély, melyet mérete, szépsége és kifinomultsága okán méltán neveztek a magyar Versailles-nak, s a XVIII. század végi Magyarország egyik fő kulturális központjává vált.

Magyarország Kormánya kiemelt jelentőségének megfelelően kezeli a kastély-együttest, ezért annak minél teljesebb körű felújítását határozta el. Fertőd–Eszterházán 2013-ig olyan léptékű helyreállítási és fejlesztési beruházás valósult meg, amely a kastély legújabb kori történetében egyedülálló. Jelenleg is folyamatban van a Széchenyi 2020 pályázati forrásból 3 milliárd forint támogatási összegű beruházás.

A politikus felhívta arra is a figyelmet, hogy a felújítási munkálatok megtervezésének és kivitelezésének igényességét számos szakmai elismerés is bizonyítja. Ezek sorában következett az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének 2016-ban műemlék-helyreállítás és rehabilitáció kategóriában a jószágkormányzói épületegyüttes felújításának odaítélt Építőipari Nívódíja, mely díjat igazoló tábla felavatását ünnepeljük ma.

A helyettes államtitkár végezetül kifejezte reményét, hogy a felújítások eredményeképp újra régi fényében ragyogó Eszterháza egyszerre nyújt majd esztétikai és kulturális élményt az ide látogatóknak, s hozzájárul magyar identitásunk megerősítéséhez. A szabadidő- és kultúrturizmus további fellendülésével pedig a kastély modern korunkban is megtalálja az eredetihez sokban hasonló funkcióját, és a térség egyik meghatározó kulturális, művészeti és turisztikai központja lesz.

Következő adásunk
Téma: Megnyílt a Szent László téri korcsolyapálya – D. Kovács Róbert Antal polgármester
Ezt követő adásaink