Közigazgatás
Fogyasztóvédelem: fontos cél a hiteles, erős hatóság fenntartása
MTI Kép: Pixabay
2017. június 16.

Fogyasztóvédelem a közjog és a magánjog metszetében címmel tartanak konferenciát a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Közigazgatási Kara szervezésében 2017. június 16-án, Budapesten.

Keszthelyi Nikoletta, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára előadásában kifejtette: a fogyasztóvédelem intézményrendszerének fő pillérei a fogyasztóvédelmi hatóság, a békéltető testületek és a fogyasztóvédelmi civil szervezetek. Az idei évtől egyszerűbb ügyekben – például a szavatossági idővel, a nyitvatartási idővel, az ár, egységár feltüntetésével, a vásárlók könyvével kapcsolatban – a 197 járási hivatalhoz fordulhatnak az emberek – magyarázta. Hozzátette: kiemeltebb ügyekben a 20 megyeszékhely járási hivatalához lehet fordulni, így egyebek mellett az elektronikus kereskedelem fogyasztóvédelmével, piacfelügyelettel, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlattal kapcsolatban.

A helyettes államtitkár közölte: folyamatosan ellenőrzik a piacot, a cél a vállalkozások ösztönzése a jogkövető magatartásra. Kitért rá: az NFM feladata a szabályozás, jogalkotás, a szakmai iránymutatás, a békéltető testületek segítése, valamint a tudatosságnövelő projektek és a civil szervezetek támogatása.

Keszthelyi Nikoletta a kihívások között említette az árubemutatók rendkívüli ellenőrzését, ezeket más hatóságokkal – főként a rendőrséggel – közösen végzik el, és szigorították a szabályozást. Ugyancsak komoly kihívás az internetes kereskedelem ellenőrzése, ebben az esetben módosították a bírságok szabályozását és folyamatosan ellenőrzik a webáruhazakat – mondta.

Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elnöke kiemelte: azért hozták létre annak idején a Nébihet, hogy az élelmiszerekkel kapcsolatban legyen egy különálló, jól látható intézmény, hiszen nagy, komoly kihívásokkal teli területről van szó. Fontos célnak nevezte a vállalkozások és a vásárlók, fogyasztók felelősségének növelését, valamint a hiteles, erős hatóság fenntartását.

Felidézte: 2013-ban fogadták el az élelmiszerlánc-biztonsági stratégiát, amelynek egyik fő eleme a fogyasztók tudatosságának erősítése. A szabályozások, a fogyasztók érdekében hozott lépések nem érnek semmit, ha nem tudnak róluk az emberek, ezért jelentősek a kommunikációs kampányok és az üzenetek közérthetősége – hangsúlyozta.

Kis Norbert egyetemi tanár, dékán köszöntőjében arról beszélt, hogy a fogyasztóvédelem olyan terület, ahol jelentős az állam feladata, szerepe, kormányzati felelőssége.

A tanácskozás célja a közjog és a magánjog legújabb tudományos kérdéseinek megvitatása, valamint a hozzájárulás a fogyasztóvédelem hatékonyságának tudományos megalapozásához. A konferenciát követően az egyetem gondozásában megjelent kiadványokat mutattak be, így Auer Ádám Corporate Governance – A felelős társaságirányítás jelenkori dimenziói című könyvét is.

Most adásban
Téma: Állami Vállalatok Állásbörzéje – Horváth József HR igazgató, Aeroplex Közép-európai Légijármű Műszaki Központi Kft.
Ezt követő adásaink