Közigazgatás
Ughy Attila: fontos, hogy az összes könyvtár méltó helyen legyen
OPH Kép: Reuters
2017. június 20.

Idén 65 éves a FSzEK Pestszentimrei fiókkönyvtára. A bibliotéka – amely 1952-ben nyílt meg – év elejétől a Pestszentimrei Közösségi Ház emeletén kapott helyet. A városrész vezetője szerint fontos, hogy az összes könyvtár méltó helyen legyen, ezért kísérletet tesznek arra, hogy a Havanna-lakótelepen található fiókkönyvtárat is kulturális intézmény részeként működtetik.

Ughy Attila úgy véli, a kulturális szolgáltatásokat integráltan kell kezelni, biztosítani és igénybe venni. Mint azt Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere kifejtette, ennek része, hogy legyen egy kiállítóterem, egy büfé, egy színházi előadásoknak helyet biztosító terem. Éppen azért idén januárban a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) pestszentimrei fiókja a 2013-ban átadott Pestszentimrei Közösségi Ház (PIK) emeletén kapott helyet. A bibliotéka 130 négyzetméteren, heti 30 órás nyitva tartással, megújult infokommunikációs eszközökkel és gyermekjátszóval várja az érdeklődőket. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár pestszentimrei fiókkönyvtára idén éppen 65 éves, hiszen 1952. áprilisában a Halász, majd Forrós háznak ismert, Ady Endre‒Marx Károly (Nemes) utca sarkán álló épület üzlethelyiségében nyílt meg. Első könyvtárosa a helyi Kisfaludy utcai pék felesége, Pásztor Jánosné volt, aki ingyen vállalta a könyvtár működtetését.

A városrész vezetője rámutatott, az elmúlt hónapok alatt 75 százalékkal nőtt meg a kölcsönzések, 50 százalékkal nőtt meg a beiratkozók száma, sőt amióta méltó helyet kapott a könyvtár, számos kedvelt, kortárs gyermekíró meghívásának eredményeképpen több gyermekcsoport járt már az épületben.

Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója úgy véli, a gyermekek különösen a kortárs magyar írók műveit kedvelik: nagyon népszerűek Varró Dániel vagy éppen Berg Judit alkotásai. Mint mondta, fontos, hogy a könyvtáros ismerje a bibliotéka körül élő lakóközösség igényeit, hiszen a fiatalok napjainkban nem csak kölcsönzésre használják ezeket a kulturális intézményeket, de beülnek olvasni, vagy csak keresgélnek az adatbázisában.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár több mint másfél évtizede működteti a Könyvet Házhoz elnevezésű programját Budapest több kerületében ‒ így együttműködve a XVIII. kerülettel ‒, ami a házhoz kötött emberek könyvtári ellátását célozza meg. Az igényelt köteteket, folyóiratokat, vagy DVD-t az intézmény a vele partnerségben lévő önkormányzatokkal közösen, ingyenesen juttatja el az olvasókhoz.

Ughy Attila kiemelte, fontos, hogy a könyvtárak reagáljanak a 21. századi kihívásokra, és valamennyi XVIII. kerületi bibliotéka megfelelő helyet kapjon. Az önkormányzat tervei között szerepel, hogy a jövőben a kulturális intézményekbe integráltan működteti a kerütben található valamennyi könyvtárat.-