Életmód
Mikor nem végezhető allergiavizsgálat?
Budai Allergiaközpont/OPH Kép: Pixabay
2017. június 21.

Ha a tavalyi évhez hasonlóan az elmúlt heteket is tüsszögéssel, köhögéssel, orrfolyással és szemviszketéssel tölti, akkor gyanús, hogy a tünetek hátterében nem egy évről-évre ismétlődő nátha, hanem légúti allergia áll. Az alkaros bőrpróba, vagy Prick-teszt azonban ebben az időszakban nem végezhető el, ám más módon meg lehet állapítani, hogy mi okozza a tüneteket ‒ hívta fel a figyelmet a Budai Allergiaközpont.

Az alkaros bőrpróba sok esetben nem végezhető


Pollenallergiás tünetek esetén az allergia vizsgálatát rendszerint alkaros bőrteszttel végezik. Ennek során az allergént az alkar bőrére csepegtetik, majd minimális (felületi hámréteg) bőrkarcolás történik, ezt követően nézik a bőr reakcióját. 10-15 perc alatt kialakuló vörösödés, duzzanat esetén az adott allergénre az allergia bizonyított. Erős allergiás tünetek esetén azonban nem végzünk bőrtesztet – magyarázza Augusztinovicz Monika allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont orvosa. Erre a legalkalmasabb időszak a pollenszezon utáni hónapok: októbertől februárig. Szintén nem javasolt a teszt elvégzése, ha a beteg:

  • antihisztamint szed
  • bőrtünete van—például ekcéma, csalánkiütés, pikkelysömör
  • várandós vagy szoptat
  • az elmúlt hetekben tablettás vagy injekciós szteroid készítményt kapott.

Nem kell a szezon végéig szenvedni a tünetektől


Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a betegnek az allergén növény virágzásának teljes időszakát allergiás tünetekkel kellene átvészelnie. A felsorolt esetekben vérből végzett allergiavizsgálatot lehet végezni, az allergiát ez esetben az allergénnel szemben a szervezetben termelődött ellenanyag – IgE – értékének megemelkedése igazolja. Az IgE specifikus, tehát nem csak az allergia tényét tudjuk így igazolni, hanem azt is pontosan meg tudjuk állapítani, hogy a beteg pontosan mire allergiás – teszi hozzá Augusztinovicz Monika.

Gyorsan csökkennek a tünetek


A teszt eredménye alapján, a beteg tüneteit figyelembe véve személyre szabott kezelést fogunk kapni, mely egyaránt tartalmazhat vényköteles és recept nélküli készítményeket, gyógyszereket és orrspray-ket is. A tüneti kezelés hatására a panaszaink pár napon belül érezhetően csökkennek. Ezeket mindaddig szedni kell, amíg a tüneteket kiváltó pollen jelen van a levegőben. Ha hosszú távú megoldásban gondolkodunk, és nem szeretnénk minden szezonban gyógyszert szedni, akkor érdemes megfontolni az allergén immunterápia lehetőségét. Ezt a kezelést szezon előtt legalább 2 hónappal meg kell kezdni, tehát parlagfű allergiásoknak jövő májusban kell rá gondolni.

Kapcsolódó cikkek
Sokat segít az allergiásoknak a pollencsapda

Sokan szenvednek a szemviszketést, orrfolyást, nyálkahártya-duzzanatot okozó pollenallergiától.

Allergiás, náthás vagy csak túl sok epret evett?

A náthás panaszok a táplálkozással is összefügghetnek, hisztamin intoleranciásoknál az eper is tüneteket okozhat.

-