Belföld
Önkéntes tűzoltók gyakorlatoztak
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Kép: Kovács Krisztián/Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
2017. június 27.

Egy éve nyerte el az önálló beavatkozói minősítést Jászalsószentgyörgy önkéntes tűzoltósága. A hétvégén újabb minősítő gyakorlaton bizonyították, hogy továbbra is elhivatottak a településen élők biztonsága védelmében.

Nem csak a hőséggel, de az összetett tűzoltási, műszaki mentési feladatokkal is küzdöttek szombaton Jászalsószentgyörgy önkéntes tűzoltói. A csapat egy éve vehette át az önálló beavatkozásra jogosító tanúsítványt, ezt a tevékenységet azonban csak akkor végezhetik, ha évente minősítő gyakorlaton bizonyítják, hogy képesek fenntartani az ehhez szükséges szakmai színvonalat. Ennek igazolása a minősítő gyakorlat, amelyen 12 tűzoltó vett részt.

A Jászalsószentgyörgyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjainak egy szimulált közúti balesetet kellett felszámolniuk. A feltételezés szerint fa dőlt egy autóra, amibe egy ember beszorult, sérülései súlyosak voltak. Előkerültek a szaktudást igénylő felszerelések, eszközök, nem csak a beavatkozás időtartamára, de annak technikai kivitelezésére is figyelniük kellett a tűzoltóknak. A másik szituációban egy füsttel teli helyiségből kellett kimenteniük a sérültet, persze, közben eloltani a tüzet, és megszüntetni a veszélyt. A Jászberényi Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelője, Szappanos Róbert árgus szemekkel kísérte a fiúk minden mozdulatát. Kovács Krisztián megyei tűzoltósági főfelügyelő úgy ítélte meg, hogy a gyakorlat megfelelt a minősítés követelményeinek, Jászalsószentgyörgy tűzoltói továbbra is felkészültek az előttük álló kihívásokra.

-