Életmód
Az elektronikus recept növeli a betegbiztonságot
OPH Kép: Reuters
2017. július 4.

Az egészségügyi államtitkárság legfőbb projektje az egészségügyi felhőhöz csatlakozó fejlesztések, aminek legfontosabb része az elektronikus vény. Az e-recept kiemelt célja a betegbiztonság növelése volt – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár hétfőn a Rétvári Bencével, az Emmi miniszterhelyettesével és Hankó Zoltánnal, a gyógyszerészi kamara elnökével tartott közös sajtótájékoztatón.

Az egyik budapesti patikában tartott tájékoztatón az államtitkár hangsúlyozta, hogy a rendszer biztonságosabban fogja tudni ellátni a betegeket, például egy elhagyott, megrongálódott recept miatt nem kell újra elmenni a háziorvoshoz, vagy ha egymásnak ellentmondó receptet ír fel két különböző orvos, akkor a patikus figyelmeztetni tudja akár az orvost, akár a beteget.

Kiemelte: a folyamatban annak a lehetősége, hogy valaki hibázzon, közel a nullára csökken.

Ónodi-Szűcs Zoltán felidézte: másfél hónappal ezelőtt 16 patika volt bekapcsolva a rendszerbe, ma már 22.

Kitért arra is, hogy egy patikában egy doboznyi recept gyűlik össze minden héten, ez mintegy 20 kilogramm papírt jelent havonta, amit 5 évig kell megőrizni. Ennek a papírmennyiségnek a kezelése igen nehézkes – mutatott rá -, és a remények szerint ez a mód lassan eltűnik majd, és csak a tiszta, elektronikus vények működnek majd valamikor a közeljövőben.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy

Veszprém megyében van olyan patika, ahol már több ezer e-receptet váltottak ki.

Megjegyezte: a papír alapon beérkező recept is a felhőbe kerül innen kezdve, mert a patikusnak rögzítenie kell az adatokat. Beszélt arról is, hogy az első 18 ezer elektronikus személyi igazolványt leolvasó eszköz szállítása már megkezdődött, ugyanakkor nem feltétel az e-személyi, de az meggyorsítja, könnyebbé teszi az e-recept kiváltását.

Jelezte: év végéig fel kell mérni azt is, hogy milyen körülmények között nem feltétel a beteg tényleges megjelenése az orvosnál a receptfelíráshoz.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese jelzésértékűnek tartotta a sajtótájékoztató helyszínét, hiszen

az elektronikus egészségügyi tér egyik fontos helye a patika.

Forrás: Pixabay.com

Emlékeztetett arra, hogy ma már sokak számára természetes az internetes bankolás, de a közszférában is terjed az elektronikus ügyintézés. Fontos tehát – folytatta -, hogy ez az egészségügyben, a gyógyszerkiváltásban is megjelenjen. Hangsúlyozta: a rendszer növeli a betegbiztonságot, csökkenti az emberi tényező kockázatát, és a várakozások szerint néhány év múlva e-vényeket használnak majd. Hozzátette: továbbra is lehetőség lesz arra, hogy ne csak a beteg maga tudja kiváltani a gyógyszerét, hanem más is, ehhez felírási igazolás kell. Az új rendszernek köszönhetően pedig az orvosi is visszaigazolást kap, hogy mely gyógyszert váltotta ki a beteg – jegyezte meg.

A miniszterhelyettes elmondta:

az állam 7,6 milliárd forint uniós forrásból építi ki a rendszert a patikákban, kórházakban, háziorvosoknál, a biztonsági szintje pedig ötös, tehát eggyel magasabb, mint a banki informatikának.

„Minden szereplő csak azt látja, amit látnia kell."

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a fejlesztés megkezdésekor fontos volt, hogy az orvosok, a betegek és a patikák szempontjából is biztonságosabb rendszert lehessen kialakítani, de az is, hogy a gyógyszertári adminisztráció lehetőleg rövidüljön le. Hankó Zoltán beszámolt arról, hogy néhány hetes használatot követően elmondható, hogy a rendszer hiba nélkül üzemel. A gyógyszertár és az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) közötti kapcsolat stabil és gyors, az adatok le- és feltöltése nem akadályozza a gyógyszerek kiadását. A rendszer bevezetése az eddigiek szerint a gyógyszertáraknak nem fog többletköltséget jelenteni – emelte ki.

A tesztüzem várhatóan augusztus közepéig tart

– mondta -, a gyógyszertárak szeptember elejétől kapcsolódhatnak be önkéntesen a rendszerbe, november elsejétől pedig minden patika számára kötelező lesz a részvétel. A tapasztalatokat és a felmerülő kérdéseket egy nyár végi fórumon beszélik meg a szakemberek – fűzte hozzá.

Kapcsolódó cikkek
Hamarosan elfelejthetjük a recepteket

Az e-egészségügyi szolgáltatási rendszerben nem lesz szükség arra, hogy valaki elmenjen a rendelőbe gyógyszert felíratni.

Jön az e-egészségügy

Vége a papíralapú receptek és beutalók világának, az e-egészségügy emellett gyorsabb diagnózist és ezáltal gyógyulást tesz lehetővé.

Jön az e-recept?

A kormány és a gyógyszerészi kamara új stratégiai megállapodása tartalmazza a patikák ügyeleti rendszerének rendbetételét és az e-recept bevezetését.

-