Közigazgatás
Több mint 100 milliárd forint jut bölcsőde- és óvodafejlesztésre
MTI Kép: 9.kerulet.ittlakunk.hu
2017. július 4.

Országosan több mint 100 milliárd forintos fejlesztési forrás áll rendelkezésre a bölcsődei és óvodai férőhelybővítésekre - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára kedden Nyíregyházán.

Novák Katalin a Jósa András Oktatókórház területén, mintegy 320 millió forintból épülő munkahelyi óvoda alapkőletételén hangsúlyozta, ez az összeg lehetővé teszi új óvodák és bölcsődék építését, a meglévők felújítását és bővítését, illetve a férőhelyek számának emelését is.

A kormány célja, hogy a lehető legjobb körülményeket teremtse meg ezekben az intézményekben a gyerekek számára - közölte Novák Katalin, hozzátéve, a jelenlegi adatok szerint az óvodáskorú gyermekeknek több mint 99 százaléka jár óvodába.

Emlékeztetett arra, a kormány nemrégiben vezette be a 3 éves kortól kötelező óvodáztatást, ezzel együtt lehetővé tette a felmentés lehetőségét, vagyis a szülő - ha úgy akarja és ha a gyermek érdeke megkívánja - otthon, maga mellett tudhatja gyermekét.

Nincs egy százalék azoknak a gyerekeknek az aránya, akiknek a szülei nem élnek az óvoda kínálta lehetőségekkel

- utalt az adatokra Novák Katalin. Az államtitkár szerint ez azt bizonyítja, hogy a 3 és 6 év közötti gyerekeknek szükségük van a közösségre és ezt a szülők is fontosnak tartják.

Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója az eseményen azt mondta, nagy igény volt a gyógyintézmény dolgozói részéről erre a fejlesztésre, amelyet a város közgyűlésének tagjai - pártállástól függetlenül - egyhangúlag támogattak.

A kórház területén épülő, a tervek szerint idén decemberre elkészülő 75 férőhelyes új óvodában a csoportszobák, játszóudvarok és kiszolgáló létesítmények mellett tornaszobát, sószobát és logopédiai foglalkoztató szobát is kialakítanak. Megépül emellett egy sportszertár, rendezik az intézmény körül lévő zöldterületet, a mozgáskorlátozottak számára pedig akadálymentes bejáratot és mosdót alakítanak ki.

Az óvoda megépítését a Belügyminisztérium csaknem 143 millió forinttal támogatta, az önkormányzat 105 millió forintos hozzájárulása mellett a fennmaradó összeget a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program nyertes pályázatából fedezik. Az önkormányzat egy újabb pályázat segítségével rendezné az óvoda külső környezetét, illetve külső eszközöket vásárolna.

Kapcsolódó cikkek
Újabb bölcsődék és óvodák épülhetnek Pest megyében

Vissza nem térítendő EU-s támogatásként 5,1 milliárd forint szétosztásáról döntött a közgyűlés bölcsődék és óvodák építésére és eszközbeszerzésre.

Sorra újulnak meg az óvodák Újbudán

A főváros XI. kerületében - ellentétben az országos tendenciákkal - évek óta növekszik az óvodások száma.

Átadták az új gödi Óvodát

110 millió forint állami támogatással épült meg a gödi Csalogány óvoda.

Növekedhet a bölcsődei férőhelyek száma

Novák Katalin: százmilliárd forint jut bölcsődék és óvodák fejlesztésére

Közel 70 új óvoda épülhet a Kárpát-medencében

Kárpát-medencei óvodafejlesztési program indul – jelentette be Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár.

-