Életmód
No KAMU! – idén is kilátogatott a VOLT-ra a HENT
OPH Kép: hamisitasellen.hu
2017. július 13.

Szerzői jogi- és hamisítási totóval, VR-szemüveggel és csőgörénnyel várta a fesztiválozókat No KAMU! sátrával idén a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület a soproni VOLT-on, ahol azt is megtudhatták az érdeklődők, hogyan lehet felismerni a különbséget eredeti és hamis termék között – mondta el a Rádió Orientnek Kállayné Csik Ildikó, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának fejlesztési és innovációtámogatási elnökhelyettese.

Idén immár harmadik alkalommal látogatott ki a soproni VOLT Fesztiválra a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület. Mint azt az elnökhelyettes elmondta, céljuk, hogy tudatosítsák a társadalom – elsősorban a fiatalok – körében a hamis termékek használatának veszélyeit. „Erre a legjobb alkalom egy olyan helyszín, ahol ez a korosztály a saját maga társadalmilag legjellemzőbb közegében van jelen” – mutatott rá Kállayné Csik Ildikó.

A fesztiválon a fiatalok figyelmét játékos formákban hívtál fel a szerzői jog, a védjegy és a szabadalom ismeretére, valamint arra, hogy ezek hogyan jelennek meg mindenki mindennapi életében. „Hiszen a hamisítványok jelentős károkat okoznak nemcsak az egyéneknek, de nemzetgazdasági szinten a feltalálóknak, a védjegyek tulajdonosainak és a felhasználóknak is, ezáltal gyengítik a piacgazdaságot” – emelte ki az elnökhelyettes.

A fiatalok jellemzően nincsenek anyagilag jól eleresztve, ugyanakkor szeretnek divatosan öltözködni és márkás ruhákat, táskákat hordani. Éppen ezért körükben – mivel nyitottak az információra ‒ a tudatosság növelése a cél. Így az ő nyelvükön,

színes és játékos programokkal csábították a fiatalokat a HENT No KAMU sátrába.
Volt szerzői jogi- és hamisítási totó, VR szemüveg, amelyen keresztül logókat és védjegyeket kellett felismerniük, valamint megtudhatták azt is, mire jó a csőgörény

– emelte ki példaként Kállayné Csik Ildikó.

A látogatottságról elmondta, naponta 300-500 fiatal vett részt a No KAMU sátor programjaiban. A szervezők az idei nyáron augusztus végén a Strand Fesztiválon is várják az érdeklődőket, ősszel pedig folytatják az osztályfőnöki órákat, amelynek ismeretterjesztő tananyagát a felsőoktatásra is szeretnék kiterjeszteni – zárta szavait az elnökhelyettes.Kapcsolódó cikkek
Megújult sátorral készül a HENT a Volt-ra

Június 26-án kezdődik a 25. Volt fesztivál, amelyen az idei évben is népszerűsíti a hamisítás elleni küzdelmet a hivatal.

Műtárgyhamisítás: festményektől városokig

Nemcsak műtárgyakat, de múzeumot, sőt egy egész várost is hamisítottak már. A hamisítványok 90-95 százaléka azonban könnyen kiszűrhető – mondta Emőd Péter.

Tudatos vásárlással a hamis termékekkel szemben

A hamisítványok többsége a Távol-Keletről érkezik Európába ‒ így hazánkba is ‒, és első sorban a ruházati- és műszaki cikkeket, játékokat érinti.

Egyre kevesebben vásárolnak hamis terméket

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület idei felmérésének eredménye szerint a lakosság 84 százaléka utasította el a hamis termékek vásárlását.

Súlyos károkat okozhatnak a hamis termékeket vásárlók

A hamis termékek vásárlása tönkre teheti az eredeti termék gyártóját és beszállítóit, másrészt nincs csere vagy javítási lehetőség.

-