Gazdaság
Lepsényi István: Technológiai korszakváltás időszakát éljük
Nemzetgazdasági Minisztérium Kép: Reuters/Elijah Nouvelage
2017. július 20.

Technológiai korszakváltás időszakát éljük, a digitalizáció és az internetgazdaság alapjaiban változtatja meg a közlekedési és a gyártási rendszereket – jelentette ki Lepsényi István az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) főtitkárával, Erik Jonnaerttel és autóipari vállalatvezetőkkel folytatott tárgyalását követően. A gazdaságfejlesztésért és –szabályozásért felelős államtitkár hozzátette: az autóipar robbanásszerű átalakulásának két fő iránya van: az alternatív erőforrások előtérbe kerülése, és az autonóm járművek térnyerése.

Erik Jonnaert látogatása fontos része annak a közös munkának, amely a digitális gazdaság fejlődési lehetőségeit helyezi a középpontba – hangsúlyozta az államtitkár. Lepsényi István kiemelte: Magyarország számára a zalaegerszegi tesztpálya egyedi előnyt biztosít, hiszen nemcsak a hagyományos járműdinamikai tesztek elvégzésére nyújt lehetőséget, hanem az önvezető és az elektromos járművek fejlesztési vizsgálatait is lehetővé teszi. Mint mondta: nem pusztán a járműipar területén van meghatározó szerepe a tesztpálya megépítésének, hanem az ahhoz kapcsolódó infokommunikációs szektorban is nagy jelentőséggel bír.

Az államtitkár közölte: a beruházással összekapcsolható 5G cselekvési terv azt célozza, hogy 2025-re a városokban, a vasútvonalakon és a főbb közlekedési útirányok mentén folyamatos 5G lefedettség legyen. Lepsényi István elmondta: a tesztpálya területét már előkészítették, és előrehaladott tárgyalásokat folytattak járműipari cégekkel és szolgáltató partnerekkel. Az államtitkár kiemelte: a kormány célja, hogy a járműipar területén fenntartsa vezető pozíciónkat, és hasznosítsa a területen elért hazai kutatás-fejlesztési eredményeinket. Erik Jonnaert zalaegerszegi látogatását követően kijelentette: az ilyen projektek fontos szerepet játszanak abban, hogy megértsük az automatizált vezetésnek a közúti biztonságra, a forgalomra és a környezetre gyakorolt hatását. Lényeges, hogy értékeljük az ilyen technológiát valós vezetési helyzetekben is – tette hozzá.

-