Közigazgatás
Bővíti a bölcsődés férőhelyek számát a kormány
OPH Kép: Pixabay
2017. július 27.

2020 végére a 60 ezres bölcsődei férőhelyszámot tűzte ki célul a kormány, amely az 1-3 év közöttiek 33 százalékának ad lehetőséget az elhelyezésre. Ez az arány jelenleg mintegy 17 százalék – mondta a Rádió Orientnek Fűrész Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa.

Átalakuló ellátási formák…

Az idei évben számos változás lépett életbe a bölcsődei ellátási formákat illetően. Ennek megfelelően jelenleg hagyományos bölcsődékben, mini bölcsődékben, családi bölcsődékben és munkahelyi bölcsődékben van lehetőség a 3 éves kor alatti gyermekek elhelyezésére. Mint arra a miniszteri biztos emlékeztetett, a GYED – extra bevezetésével ma már a gyermek fél éves korát követően úgy térhet vissza az édesanya a munka világába, hogy a GYED, GYES folyósítását továbbra is megkapja a fizetése mellett, valamint igénybe veheti a bölcsődei ellátás bármely formáját.

„A női foglalkoztatás tekintetében általánosságban figyelhető meg, hogy a gyermek életkorának előrehaladtával egyre nő a foglalkoztatási szint.

A 2 év alatti gyermekeket nevelő nők foglalkoztatási rátája 6, a 2-3 éves kor közötti gyermeket nevelőknél 30, az óvodás korú gyermekek esetében összességében pedig már 72 százalék az arány. ”

Újbuda esetében mint azt Molnár László alpolgármester elmondta, jelenleg 9 önkormányzati bölcsődében mintegy 850 férőhellyel rendelkeznek. Jelenleg azonban minden igényt nem is tudnak kielégíteni, nagyjából 100 gyermek elhelyezését el kell utasítaniuk. Éppen ezért lehetőség szerint tervezik a férőhelyek bővítését. „Azoknak a rászoruló családoknak pedig, akiknek nem jut férőhely, havi 25 ezer forintos nevelési támogatással igyekszünk segíteni a magánintézményben történő elhelyezést” – mondta.

…és finanszírozás

A jövő év egyik fontos változása, hogy a bölcsőde, mini bölcsőde jelenlegi normatív alapú finanszírozása feladatalapúvá alakul át, ami óriási jelentőségű változás, mert a jelenlegi támogatási rendszer a bölcsődék működtetési költségeinek az 50-55 százalékát fedi le.

Az új támogatási rendszer akár 90 százalék feletti finanszírozást is fog tudni biztosítani az önkormányzatok számára,

természetesen az adott település adóerő képességét figyelembe véve – hívta fel a figyelmet Fűrész Tünde.

MTI

Bővülnek a bölcsődei férőhelyek

2018. december 31-éig, azon tízezer lakos alatti települések önkormányzatainak kell megszervezni a bölcsődei ellátás bármely formáját, ahol a településen legalább 40 három év alatti gyermek él vagy minimum 5 családi igényli az ellátást. Mint azt a miniszteri biztos asszony elmondta, erre több lehetőségük is lesz az önkormányzatoknak, akár az óvoda épületén belül kialakíthatnak egy mini bölcsődét, de akár társulásban a környező falvakkal közösen létrehozhatnak bölcsődét, mini bölcsődét vagy ellátási szerződést is köthetnek egy családi bölcsődét működtető civil, vagy egyházi fenntartóval.Kapcsolódó cikkek
Bölcsődék és óvodák újulnak meg Kecskeméten

Közel 1,5 milliárd forintot fordíthat öt óvoda és két bölcsőde felújítására a kecskeméti önkormányzat a TOP támogatásával.

Több mint 100 milliárd forint jut bölcsőde- és óvodafejlesztésre

Ezt Novák Katalin család, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár mondta kedden Nyíregyházán.

Újabb bölcsődék és óvodák épülhetnek Pest megyében

Vissza nem térítendő EU-s támogatásként 5,1 milliárd forint szétosztásáról döntött a közgyűlés bölcsődék és óvodák építésére és eszközbeszerzésre.

Balog: a bölcsődei rendszer fejlesztésének célja a választás biztosítása

A cél választási lehetőséget biztosítani az anyáknak, hogy eldönthessék otthon maradnak vagy munkát is vállalnak.

Novák Katalin: jövőre több mint 36 milliárd forint jut a bölcsődékre

Bölcsődék finanszírozását jövőre két és félszer akkora összeg áll majd rendelkezésre.

-