Életmód
Jelentős károkat okozhat az afrikai sertéspestis
MTI Kép: Pixabay
2017. augusztus 4.

Jelentős károkat okozhat az afrikai sertéspestis, ha a régió már fertőzött államaiból bekerül Magyarországra; az ország még mentes ettől a betegségtől - hívta fel a figyelmet a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára pénteken az M1 aktuális csatorna reggeli hírfolyamában.

Bognár Lajos országos főállatorvos emlékeztetett: két nappal ezelőtt Romániából jelentettek sertéspestis megbetegedést két háztáji gazdaságból. Ezek a megbetegedések a magyar határhoz nagyon közel Szatmárnémetiben fordultak elő.

Ezért az a legfontosabb - mondta a főállatorvos -, hogy

a járványvédelmi szabályokat minden gazdálkodó tartsa be.

Ne etessen például a sertésekkel élelmiszer-hulladékot. Vaddisznókkal a házi sertések ne kerüljenek közvetlenül kapcsolatba. Emellett idegeneket ne engedjenek a sertéseik közelébe, a higiéniai szabályokat tartsák be.

Élelmiszert pedig a fertőzött területekről még kézipoggyászban sem szabad behozni. A veszélyeztetett magyar térségek vadásztársaságai pedig kötelesek vaddisznó-hullákat keresni és a vaddisznó-állományok változásait jelenteni a hatóságoknak. Az érintett határszakaszon az ellenőrzéseket pedig szigorították az állategészségügyi hatóságok.

Az afrikai sertéspestisben megbetegedett állatok 90 százaléka elhullik,

ezért nagyon veszélyes, ha egy-egy állományban megjelenik a betegség, mivel sem megelőzésre, sem utólagos gyógykezelésre nincs lehetőség. Mindennek pedig az lehet a következménye, hogy harmadik országok a sertéshús és húskészítményekre vonatkozó kereskedelmi korlátozásokat léptetnek életbe - mondta Bognár Lajos.

A főállatorvos azt is jelezte, hogy a mostani nagy hőség a kedvtelésből tartott állatokat és a haszonállatokat is megviseli, ezért rájuk is fokozottan kell figyelni. Például lehetőség szerint hűteni kell a levegőt körülöttük, és ivóvizet is folyamatosan biztosítani kell számukra.

Kapcsolódó cikkek
Romániában is megjelent az afrikai sertéspestis

A magyar–román határtól alig több mint 10 km-re egy háztáji állományban regisztrálták a betegséget.

Határon az afrikai sertéspestis

Rövid idő alatt több európai országban számos afrikai sertéspestises (ASP) állatot regisztráltak - hívja fel a figyelmet a NÉBIH.

Tovább terjed az afrikai sertéspestis Európában

Csehországban az eltelt szűk két hétben már 24 vaddisznónál igazolódott a betegség jelenléte.

Ismét Magyarország határában a sertéspestis

A vírust egy Beregújfalunál elhullott vaddisznó tetemből mutatták ki - tájékoztatott közleményében a Földművelésügyi Minisztérium.

Most adásban
Legjobbak - Zenei kívánságműsor – A rádióadásba meghívott vendégeink és hallgatóink zenei kívánságai
Ezt követő adásaink