Életmód
Tovább tart a hőségriadó
OPH/Emmi Kép: Horváth Fanni OPH
2017. augusztus 4.

A tartós kánikula miatt vasárnap 24 óráig meghosszabbította a hőségriadót Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár - tájékoztatott közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Az EMMI Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes Államtitkárság értesítette a megyei kormánymegbízottakat a hőségriadóról, egyúttal kérte, hogy az illetékességi területükön működő egészségügyi szolgáltatókat és megyei védelmi bizottságokat is tájékoztassák. Jelenleg további intézkedésekre nincs szükség.

Fontos, hogy a nagy hőség idején kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein-, illetve cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását.

A legmelegebb órákban, vagyis 11 és 15 óra között lehetőség szerint ne tartózkodjanak a tűző napon, bőrüket megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával védjék a leégéstől. A vízparton pihenők kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

A nagy hőség extrém igénybevételt jelent a szervezet számára, a kánikula az egészséges emberek szervezetét is megterheli. Különösen veszélyeztettet helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Felhívjuk a lakosság figyelmét arra is, hogy gondoskodjanak a megfelelő folyadékpótlásról, ne várják meg, míg kialakul a szomjúságérzet.

A melegben a koncentrációra való képesség is romlik, ezért fokozott óvatossággal vezessenek az autóba kényszerülők.

Kapcsolódó cikkek
Hőség ‒ vörös figyelmeztetés az egész országban

Ez azt jelenti, hogy a napi középhőmérséklet minden megyéen 29 fok felett lesz pénteken.

Szentes Tamás helyettes államtitkár is a hőség veszélyeire figyelmeztet

A hőségben fontos a folyadék, az elektrolitok pótlása és a test, valamint a környezet hűtése – hangsúlyozta.

Minden megyében hőségriadó van

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az összes megyére első-, másod- és harmadfokú figyelmeztetéseket adott ki a hőség miatt keddre.

Keddtől péntekig hőségriadót hirdettek

Az egész országra hőségriadót rendelt el Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár.

Most adásban
Téma: A közszolgálati életpálya modell – Kovácsné Szekér Enikő főosztályvezető, Közszolgálat-fejlesztési és Stratégiai Főosztály, Belügyminisztérium
Ezt követő adásaink