Életmód
Mozduljunk ki! – kerekesszékkel a Szigeten
Mozduljunk ki! Egyesület Kép: Mozduljunk ki! Egyesület
2017. augusztus 9.

Minden vágyad, hogy kedvenc zenekarod koncertjén tombolhass? Részt vennél egy színházi előadáson, vagy egyszerűen csak egy óriásit buliznál a haverokkal? Mindezt kerekesszékben? Hidd el, ez nem is olyan lehetetlen! A tavaly indult, Mozduljunk ki! nevű kezdeményezés célja, hogy a mozgássérült fiatalok közül minél többen át tudják élni a társas események, koncertek, fesztiválok nyújtotta élményeket.


Az egyedülálló kampány egyik idei helyszíne a Sziget Fesztivál, ahova 25 kerekesszékes fiatal és segítőik mennek el bulizni, és ahol további önkénteseket is toboroznak.

Magyarországon mintegy 250.000 mozgássérült él. Egyikőjük Csángó Dániel, aki egy évvel ezelőtt két társával, Zsolnay Dórával és Teofilaktu Alexandrával közösen álmodta meg a Mozduljunk ki! Egyesületet. Dani 13 éve, 20 éves korában autóbalesetet szenvedett, amelynek következtében mind a négy végtagja lebénult. Azóta kerekesszékesként él, és a nap 24 órájában segítségre szorul. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ne vágyna ugyanolyan életre, mint bármelyik más kortársa: eljárni programokra, dolgozni, moziba menni vagy akár meghódítani az éjszakát a haverokkal.

„20 évesen én is nagyon nehezen fogadtam el a sorsom, de mára pont ugyanúgy élek, mint bárki. Ez az önrendelkező élet, azonban viszonylag magas költségekkel jár, hiszen én határozom meg, ki és mikor legyen mellettem, illetve milyen feltételekkel. Ezt nem tudja mindenki megengedni magának. A sorstársaim legnagyobb részét vagy a szülei segítik otthon, vagy intézetben élnek, elzárva másoktól. Ők is szívesen eljárnának ide-oda, de az élethelyzetükből adódóan nem tudnak. Az egyesület célja, hogy önkéntes alapon, ingyenesen biztosítsunk segítséget a kikapcsolódni vágyó, mozgássérült fiataloknak. Más szóval, ha valaki szeretne részt venni egy szabadidős programon, de egyedül nem tudja megoldani, akkor az egyik segítőnk elkíséri, elmehetnek együtt” – kezdte Csángó Dani.

Forrás: Mozduljunk ki! Egyesület„Segítségre olyan helyzetekben lehet szükség, mint például a kerekesszék használat, étkezés, mosdóhasználat, kommunikációs szituációk. Ekkor nem csak a mozgássérült jut segítséghez, hanem az őt kísérő személy is megtapasztalhatja, hogy a közös élmények sokkal erősebbek, mint maga a fogyatékosság. Az ilyen alkalmakkor a fiatalok kiszakadnak az otthoni környezetből, rengeteg élményt szereznek, az új élethelyzetek pedig hozzájárulnak a szocializációjukhoz, és az önállóságukat is erősítik” – vette át a szót Zsolnay Dóra, konduktor.

„Tavaly éppen a Sziget Fesztiválon indultunk, és fantasztikus érzés volt látni, ahogy szétnyílik a tömeg előttünk. Az emberek szemlélete tényleg kezd megváltozni, határozottan pozitív a tendencia az elfogadással, segíteni akarással kapcsolatban. A mozgássérültek körében pedig egyre nagyobb az igény, hogy részt vegyenek az ilyen és ehhez hasonló rendezvényeken. Idén például már 25 kerekesszékes fiatal lesz kint a segítőinkkel, ami a tavalyi résztvevők dupláját jelenti. Ezért is tartjuk rendkívül fontosnak az önkéntes hálózat kialakítását, így ebben az évben már a Szigeten is várjuk a segíteni vágyók jelentkezést az XS Land-en található sátrunkban. A vállalkozó szelleműek együtt koncertezhetnek egy kerekesszékessel és egy már tapasztalt segítővel, hogy megízleljék az önkéntesség és a közös élmények örömét” – tette hozzá Csángó Dániel, az egyesület elnöke, aki azt is elmondta, hogy az önkéntesség semmilyen szakképzettséget nem igényel, csupán felelősségteljes hozzáállásra van szükség.

További információk az egyesületről és a programról a www.mozduljunkki.hu oldalon találhatók.

Kapcsolódó cikkek
Budapestinfo Pont is van a Szigeten 

A Fővárosi Kormányhivatal és a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ idén is közösen áll a fesztiválozók rendelkezésére.

Pinkkel indul az idei Sziget

A mínusz egyedik nappal szerdán megkezdődik a 25. Sziget fesztivál.

Ismét lesz mozi a szigeten

A Filmalap és a Sziget közös kezdeményezéseként indított vetítéssorozat immár harmadszor tűz műsorra magyar filmeket a Sziget fesztiválon.

A Magyar Turisztikai Ügynökség is kivonul a Szigetre

Gömbsátorba és backstage túrákra és virtuális országjárásra invitálják a fesztivákozókat.

Következő adásunk
Téma: Nagyszabású földértékesítési programot indít az Agrárminisztérium - szakmai szimpózium - összefoglaló – Dr. Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitkár, Agrárminisztérium; Pergő Margit Berhida polgármestere, a TÖOSZ társelnöke; Tóth János elnök, Jegyzők Országos Szövetsége
Ezt követő adásaink