Közigazgatás
Mit tehet a vállalkozó, ha termékeit hamisítják?
OPH
2017. augusztus 18.

Polgári peres vagy büntető eljárás során szerezhet érvényt jogának, de olykor csupán egy felszólító levél is elegendő a jogkövető magatartás kikényszerítésére ‒ ­mondta a Rádió Orientnek Bérczes László ügyvéd, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület Jogérvényesítési Munkacsoportjának vezetője.

Két irányban érvényesítheti érdekeit az a védjegy jogosult, akinek termékeit hamisították. Egyrészt lehetőség van polgári peres, másrészt büntető- vagy szabálysértési eljárás indítására. Mint azt Bérczes László elmondta, az utóbbi előnye, hogy gyorsan megindítható és viszonylag kevés alaki követelménynek kell megfelelnie.

A büntetőeljárás esetén a NAV-hoz történő bejelentést követően ugyanis napokon belül intézkedés történhet.

Erre a szakértő példaként említette azt az évekig tartó tendenciát, hogy a Forma1-es nagydíj idején hamis márkás polókat árusítók tömege jelent meg a helyszínen. Amennyiben egy ilyen esetben polgári eljárást indítanak, annak elbírálása minimum 15 nap lett volna. Ehelyett megjelentek a helyszínen az adóhatóság munkatársai, s így gyorsan tetten tudták érni az árusokat. „Az idők során igazodtunk a helyszín adottságaihoz és a végére már robogóval jártunk, így könnyen el lehetett kapni az árusítókat. Mindez olyan sikeresnek bizonyult, hogy lassan már tíz éve megszűnt a nagymértékű hamis termék-értékesítés a Froma1 helyszínén” – mondta a szakértő.

A büntető eljárásnak ugyanakkor hátránya, hogy sikeres lefoglalás esetén az ügy vizsgálati szakaszba kerül, s mivel a nyomozó hatóságok leterheltek, az eljárások akár 4-5 évig is elhúzódhatnak. Mindemellett nincs olyan mértékű szakosodás, mint a polgári peres eljárásnál, ahol az adott üggyel speciális képesítésű szakemberek foglalkoznak.

Vannak azonban olyan esetek is, amikor a jogkövető magatartás elérésére elegendő egy felszólító levél is.

Erre Bérczes László példaként említette a Sziget Fesztivál idején hamis pólókat árusító áruházat vagy azt az esetet, amikor egy csokoládékat forgalmazó cég jogszerűtlenül használta fel ByeAlex Kedvesem című dalának az Eurovíziós Dalfesztiválon használt háttér animációját termékeihez.Kapcsolódó cikkek
No KAMU! – idén is kilátogatott a VOLT-ra a HENT

Szerzői jogi- és hamisítási totóval, VR-szemüveggel és csőgörénnyel várta a fesztiválozókat No KAMU! sátrával idén a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület.

Megújult sátorral készül a HENT a Volt-ra

Június 26-án kezdődik a 25. Volt fesztivál, amelyen az idei évben is népszerűsíti a hamisítás elleni küzdelmet a hivatal.

Nagy biznisz az élelmiszer-hamisítás

Az EU felmérése szerint az élelmiszerlánc-termékekkel való visszaélés a legnagyobb üzlet a kábítószer-kereskedelem után.

Egyre kevesebben vásárolnak hamis terméket

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület idei felmérésének eredménye szerint a lakosság 84 százaléka utasította el a hamis termékek vásárlását.

Magyar siker az élelmiszer hamisítás elleni küzdelemben

Az élelmiszer hamisítás a második legjelentősebb feketepiaci tevékenység.

-