Kultúra
Jókai Anna Szalon nyílik az I. kerületben
Budavári Önkormányzat/OPH Kép: MTI/Mohai Balázs
2017. augusztus 29.

Az I. kerület vezetése ezzel tiszteleg a Kossuth-nagydíjas, Nemzet Művésze címmel kitüntettet írónő előtt. Az Iskola utca 28. szám alatti épületben irodalmi estekkel, koncertekkel és közösségi összejövetelekkel várják majd az érdeklődőket. A Jókai Anna Szalon ünnepélyes megnyitója szeptember 1-jén lesz.

Jókai Anna szellemét és hagyatékát is őrzi ez a szalon, amely a Vízivárosban található. A Budavári Önkormányzat – a család jóvoltából – az írónő személyes tárgyaiból és kitüntetéseiből egy bensőséges hangulatú emléksarkot alakított ki. A szalon weboldalán pedig Jókai Anna otthonába is bepillanthatnak, és megnézhetik, hol élt és alkotott az írónő. Később pedig az életműve, interjúi, előadásai digitálisan is elérhetők lesznek a honlapon.

Jókai Anna Szalon
Budavári Önkormányzat

A szalonok világa először az arisztokrácia körében jelent meg, majd a polgárság kialakulásával egyre nagyobb teret hódított ez a sajátos közösségi kultúra. A szalonokba nem konkrét programokra jártak a vendégek, hanem beszélgetni, kártyázni, sakkozni és zenét hallgatni. A társas együttlét ezen formáját szeretné visszahozni a kerületbe az ötletgazda, dr. Nagy Gábor Tamás polgármester.

A Budavári Önkormányzat célja, hogy a jövőben a polgári hangulatú szalonban egyebek között irodalmi estek, komolyzenei koncertek, házimuzsikálások, pódium-előadások, könyvbemutatók is legyenek.

Az első program a megnyitó után, szeptember 2-án egy finn irodalmi est lesz, melynek díszvendége Jávorszky Béla író, műfordító. Az Örökség című antológiát mutatják majd be, melyet Jávorszky Béla fordított magyar nyelvre. A műfordító ugyanezen a napon veheti át a Budavári Tóth Árpád Műfordítói Díjat a Budavári Könyvünnepen.

A Jókai Anna Szalon szervezői több programmal is készülnek az őszi időszakra. Incze Ildikó önálló estje október 12-én lesz. A színésznő Szakonyi Károly és Gyurkovics Tibor Szeretők c. darabját adja elő. Eckhardt Gábor zongoraművész, zenepedagógus tanítványaival egy előadássorozattal várja majd a közönséget. A Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke és Takács Bence Ervin műsorvezető által szervezett „Mondj Te is egy verset!” elnevezésű irodalmi program eddig a Várnegyed Galériában működött, a házigazdák ezentúl minden hónap harmadik keddjén a Szalonban várják a tagokat. A Várban működő Litea Könyvesbolt népszerű programjai is átkerülnek a Jókai Anna Szalonba. Felolvasó estekkel, könyvbemutatókkal és zenés programokkal várják az irodalom szerelmeseit. Takács Bence Ervin, Kathy-Horváth Lajos (hegedű), Szakcsi Lakatos Béla (zongora) közös előadói estjével is készülnek a szervezők. Tavasszal pedig a Beethoven Budán programsorozatnak új helyszíne lesz a szalon.

Következő adásunk
Téma: Nagy jelentőségű agrártémák: földértékesítési program, az osztatlan közös földtulajdonok felszámolása és az öntözésfejlesztés – hallgatói, nézői kérdéseinek megválaszolása - szakmai szimpózium – Dr. Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitkár, Agrárminisztérium
Ezt követő adásaink