Közigazgatás
Hogyan lehet megjeleníteni a diákok fényképeit az iskolai honlapokon?
OPH Kép: Wikimedia Commons
2017. szeptember 15.

A gyermekekről készült felvételek személyes adatnak minősülnek, ezért kezelésükhöz szükséges az adatalany illetve törvényes képviselőjének felhatalmazása – hívta fel a figyelmet az iskolai tanév kezdete kapcsán kiadott állásfoglalásában a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság. A részletekről Péterfalvi Attila elnököt kérdeztük a Rádió Orienten.

Az idei tanévkezdés kapcsán adta ki állásfoglalását a diákok fényképeinek iskolai honlapon történő nyilvánosságra hozataláról a NAIH. Az iskolai kirándulásokon, ünnepeken, hétköznapokon készült felvételek birtoklása adatkezelésnek minősülnek, ami a jogszabályok szerint hozzájárulással tehetők meg, a cselekvőképesség szabályait és az infó törvény speciális rendelkezéseit figyelembe véve. Ennek megfelelően a 14 év alatti gyermek esetében a szülő, 14-16 év között a szülő és a gyermek közösen, 16 év fölött pedig már kizárólag a gyermek jogosult a hozzájárulás megadására – mondta a NAIH elnöke.

Az adatkezeléshez hozzájárulni a jogszabályi rendelkezések alapján írásban nem kell, elegendő a szóbeli vagy rámutató magatartás, amennyiben önkéntes, határozott és megfelelő tájékoztatáson alapul. Azonban Péterfalvi Attila javaslata alapján

az első alkalommal célszerű egy általános hozzájárulást minden érintettel írásba foglalni, így elkerülhetők a későbbi jogviták.

Ezt követően felvétel után elegendő tájékoztatást adni, így a diák vagy a szülő megnézheti a róla készült fényképeket és kérheti, hogy adott esetben azt ne tegyék fel az iskola honlapjára.-