Közigazgatás
Darák: az igazságügyi reform egyik legnagyobb sikere a joggyakorlat-elemzés
OPH Kép: Pixabay
2017. október 11.

Ennek a rendszernek a bevezetése lehetővé teszi, hogy általános jelleggel foglalják össze a hazai joggyakorlat egyes részterületeit. A kutatandó témák kijelölésénél a Kúria elnöke minden évben kikéri azoknak a szervezeteknek a véleményét, amelyek a munkájuk során kapcsolatba kerülnek a jogrendszerrel – mondta a Rádió Orientnek Darák Péter.

„A jó bírói személyiség kulcsa az emberi problémák iránti nyitottság” – hívta fel a figyelmet Darák Péter. Ugyanakkor mint arra a Kúria elnöke rámutatott, sajátos ellentmondás található a bírósági rendszerben: a nyitottság és az empátia a problémák iránt az egyik oldalon és egy merev, formalizált eljárás és szervezet a másik oldalon. „Éppen ezért már hivatalba lépésemkor célul tűztem ki, hogy a bírósági eljárásokat közelebb vigyük az emberekhez”.

Mint arra rámutatott, mára a bírósági rendszer rugalmassága felértékelődött. Ennek megfelelően folyamatosan nyomon kell követni azokat az életviszonyokat, amelyek tömeges perekhez vezethetnek. Mint azt Darák Péter elmondta, erre ad lehetőséget a jogalkotó által bevezetett joggyakorlat-elemzés, ami egyfajta monitorozása azoknak a jogterületeknek, amelyek a jövő igazságszolgáltatása számára problémákat vethetnek fel.

Ez az új intézménye az alaptörvénynek a legsikeresebb újítása az igazságügyi reformnak, mert lehetővé teszi, hogy ne csak egy-egy ügyben, hanem általános jelleggel foglaljuk össze egy adott területről a hazai joggyakorlatot”

– emelte ki. Mint mondta ennek érdekében minden év október végén megkérdezi azokat a szervezeteket, hivatásrendeket, akik a munkájuk során kapcsolatba kerülnek a jogrendszerrel, hogy hol látnak hiányosságot akár a jogalkotás mulasztása révén, akár a jogalkalmazás egységének hiánya folytán.

A Kúria elnöke példaként említette, hogy a tapasztalatok azt mutatják, hogy az idei év első felében a büntetés-végrehajtással, valamint a választási jogorvoslatokkal kapcsolatos ügyek gyakorlatát tekintették át.-