Belföld
Megkezdődhet a Planetárium felújítása
EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárság/kormany.hu/OPH Kép: planetarium.hu
2017. november 11.

A kormány döntött a Budapesti Planetárium épületének felújításáról, és ennek előkészítését 50 millió forinttal támogatja- közölte az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárság.

A közlemény emlékeztetett, hogy a kormány 2017 júniusában döntött arról, hogy a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) Budapesti Planetárium életveszélyes állapotának elhárítására 86 millió forintot biztosít. A kormány újabb döntésével támogatja az épület átfogó felújítását, műszaki-szakmai fejlesztését, és biztosítja az előkészítéshez szükséges fedezetet.

Mint írják,

a Planetárium épületének rendkívül rossz műszaki állapota miatt indokolt, hogy az épület átfogó felújítása az életveszély-elhárító beavatkozásokat követően azonnal megkezdődjön.

A TIT kiemelten foglalkozik a természettudományi ismeretek terjesztésével, új kutatási eredmények közzétételével, a tudomány legújabb felfedezéseinek valamennyi korosztály számára közérthető bemutatásával. A támogatásnak köszönhetően a tervezéssel megkezdődhetnek a Planetárium teljes felújításának előkészületei annak érdekében, hogy a TIT és intézményei továbbra is magas színvonalon tudják ellátni közművelődési, köznevelési, tudományos és ismeretterjesztő feladatukat - olvasható a tájékoztatásban.

Kapcsolódó cikkek
Világszínvonalra emelkedik a Planetárium

Várhatóan 2018 végére teljesen megújulhat, és európai szinten is egyedülálló ismeretterjesztő objektummá válik a TIT intézményeként működő budapesti Planetárium.

Bezárják Planetáriumot

A hétfői fővárosi özönvíz a TIT Budapesti Planetárium épületét is sújtotta. A Planetárium a rázúduló esőtől súlyosan beázott, életveszélyessé vált.

-