Közigazgatás
Szolgáltató kormányhivatal lesz a fővárosi is
OPH Kép: BFKH
2017. november 15.

Többek között az ügyintézési határidő rövidítése, a különböző fizetési módok biztosítása és a formanyomtatványok egyszerűsítése szerepel a szolgáltató stratégiában megfogalmazott célok között, amelynek alapját a partnerek és az ügyfelek körében készített kérdőíves lekérdezés eredményei adták – mondta a Rádió Orientnek Nagy Júlia, Budapest Főváros Kormányhivatala Főigazgatói Titkárságának vezetője.

Mint ahogy arról az OrientPress már korábban többször is beszámolt, a szolgáltató kormányhivatal modellt elsőként Jász-Nagykun-Szolnok Megyében vezették be, amelyek alapját felmérések segítségével az ügyfél-és partneri igények jelentették.

Ennek mintájára az idei év februárjában a fővárosban is megkezdődött az aktív cselekvés időszaka, s egy 16 fős szakmai munkacsoport felállítását követően kidolgozták a kérdőíveket, amelyek felvételére április-június között került sor. Mint azt Nagy Júlia elmondta, a kitöltés önkéntes alapon és anonim módon történt.

kormany.hu

A kérdőíveket egyrészt a partnerekhez – civil szervezetek, vállalkozások -, másrészt az ügyfelekhez juttatták el. Az eredményekről szólva a titkárságvezető elmondta, a civil szervezetek körében egyértelmű igényként jelent meg a partneri együttműködés szintjének növelése, s az elektronikus tájékozódási felületek szélesítése. A felmérés tükrében a fővárosi kormányhivatal stratégiai céljainak meghatározása négy pont köré épület: egyrészt megteremteni annak lehetőségét, hogy a fővárosi kormányhivatal évente megkaphassa a civil szervezetek adatait, másrészt tervezik egy civil referensi hálózat kiépítését, valamint az éves munkaprogram és kommunikációs terv kialakítását a párbeszéd során. „Célunk a honlapon egy civil szervezetek számára szolgáltató tudnivalók működtetése és egy elektronikus hírlevél készítése” – emelte ki Nagy Júlia.

A vállalkozásokról elmondható, hogy alapvetően elégedettek a kormányhivatal munkájával, amelytől a gyors, pontos és szakszerű ügyintézést jelentő minőségi szolgáltatást várják el.

„Ennek további javítása érdekében tervezzük egy vállalkozói jelzőrendszer működtetését”

– mondta. Hozzátette: mivel ennél a körnél az idő pénzre váltása fokozott mértékben jelentkezik, az ügyintézési időt a lehető legalacsonyabb szintre kell redukálni.

A hatósági területet érintően elsődleges célként az ügyféli igényekhez igazított időpont-foglalási rendszer további fejlesztését jelölte meg a titkárságvezető, hiszen ennek kapcsán elmondta, hogy a személyes időpontfoglalás aránya még nagyobb az elektronikus úton történő foglalásokhoz képest, ami pedig több időt vesz igénybe az ügyfelektől.

Emellett szélesítenék a kártyás és a készpénzfizetési módokat, s egyszerűsítenék a különböző formanyomtatványok struktúráját.

A határidőkről szólva elmondta: a szolgáltatói stratégiában meghatározott céloknak megfelelő cselekvési tervet október 11-ig kellett elkészíteniük. Az ebben A prioritásúként megfogalmazott cselekvési programokat 2018. március 31-ig, a B prioritásúakat 2018. június 30-ig, míg a C prioritással bírókat 2018. november 1-ig kell megvalósítaniuk.-