Belföld
„Klebelsberg Kuno eredményei önmagukért szólnak”
Nemzetgazdasági Minisztérium Kép: NGM
2017. november 18.

A klebelsbergi örökség lényege hazánk szeretete, a nemzet iránti elkötelezettség és az a munka, amelyet Magyarország előrejutása érdekében végzünk – hangsúlyozta Varga Mihály a Pesthidegkúti Városrészi Önkormányzat Klebelsberg-díjának ünnepi díjátadóján.

A nemzetgazdasági miniszter, Budapest II. és III. kerületének országgyűlési képviselője a két kitüntetett, Fodor Viktor evangélikus és Kovács Gergely református lelkészt méltatva kijelentette: munkájukkal nemcsak gyülekezetük, hanem a helyi közösség javát is szolgálják.

Varga Mihály köszöntőjében elmondta: az ünnepi alkalom lehetőséget nyújt a számvetésre. Mint fogalmazott: fontos előrelépés nemcsak a II. kerület, de az egész nemzet számára, hogy kormánytámogatással megújulhatott Klebelsberg Kuno egykori hidegkúti otthona.

Fotó: NGM

Régi adósságot törlesztett a kormány, mikor úgy döntött, hogy a XX. század legjelentősebb oktatás- és kultúrpolitikus életművéhez méltó módon állítja helyre a rezidenciát – hangsúlyozta a képviselő.

Klebelsberg Kuno munkásságát méltatva Varga Mihály kifejtette: nevéhez fűződik a nyolcosztályos népiskola bevezetése és az a nagyszabású iskolaépítési program, amelyet az írástudatlanság felszámolása érdekében indított, ő hozta létre a hazai tudósutánpótlás biztosítása érdekében a külföldi ösztöndíjak és a Collegium Hungaricumok rendszerét is.

Klebelsberg Kuno eredményei önmagukért szólnak – tette hozzá Varga Mihály kiemelve, a kultuszminiszter oktatás- és egyben nemzetpolitikai építőmunkája példa nélküli a magyar történelemben.

A pesthidegkúti közösség évtizedek óta őrzi és életben tartja Klebelsberg Kuno emlékét – hangsúlyozta Láng Zsolt II. kerületi polgármester.

A neves politikusról elnevezett díjat immár 25 éve minden évben Klebelsberg születésnapjával egy időben adják át a helyi közösség által jelölt személyeknek. Idén a reformáció 500. évfordulójának emlékére két hidegkúti protestáns tiszteletes, Fodor Viktor evangélikus és Kovács Gergely református lelkész részesült az elismerésben.

-