Kultúra
Népzenei- és Néptánctalálkozót tartottak Szolnokon
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal/OPH Kép: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal
2017. november 29.

Tizedszerre rendezték meg a megyeszékhelyen az Itt-Honi Népzenei- és Néptánctalálkozót, amelyen Kállai Mária kormánymegbízott köszöntötte a gála résztvevőit. A rendezvénynek idén is az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ adott otthont - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal.

A közlemény szerint bár a néptánc későn, a 20. század 30-as, 40-es éveiben költözött csak be a városok kulturális életébe, azóta nemzedékek nőttek fel a népzene és a néptánc szeretetében. Szolnokon Várhelyi Lajos és az idén 70 éves Tisza Táncegyüttes teremtette meg az alapját annak, hogy a népzene, néptánc otthonra leljen a városban.

Szolnokon ma is közel ezer gyerek hódol aktívan a népi dallamoknak és ritmusoknak, biztosítva a minőségi utánpótlást a Tisza Táncegyüttesnek, valamint az ország különböző együtteseinek, miközben gazdagabbá válnak a népi kultúrával - írják.

Kállai Mária köszöntőjében elmondta: "Lassan négy évtizede, hogy a néptánc, a népzene az életem egyik meghatározó szeletévé vált. Pedagógusként, később iskolaigazgatóként is kiváló csapatépítő eszköznek tartottam a táncot, amely értéket teremt, valamint jobb embert nevel a fiatalokból. Örülök, hogy itt vannak közöttünk ezek a tehetséges, világot látott, fiatal művészek, hazajönnek Szolnokra, mert tudják, hogy a város megbecsüli, szeretettel várja vissza őket. Szükség van az ő kultúrateremtő erejükre. Nekik is köszönhetően újabb generációk járnak táncházba, ahol a zene és a mozgás közös szeretete olyan örömforrás, amely jó értelemben teszi függővé az embert, így válhattak egykori tanítványaink is elkötelezett mesterekké - hangsúlyozta.

Az est folyamán számos olyan fiatal művész állt színpadra, akik gyermekkorukban is részesei voltak az Itt-Honinak. A régi tanítványokban nemcsak a folklór szeretete a közös, hanem az is, hogy a Szandaszőlősi Általános Iskolában ismerkedtek meg a népzenével és a néptánccal.

Tehetséges tanítványok nélkül nem lehet eredményeket elérni, de lelkiismeretes pedagógus nélkül sem. A zene és a tánc is akkor működik, ha áramlik az emberek között. Ennek szerencsére sok mestere van Szolnokon, táncpedagógusok és zenetanárok, akiknek tudása másokban áldássá vált, mert önzetlenül megosztották tanítványaikkal. Munkájukért valamennyiüknek köszönettel tartozunk

– tette hozzá a kormánymegbízott.

Kapcsolódó cikkek
Első alkalommal képeztek önkéntes területvédelmi tartalékosokat Szolnok járásban

Az önkéntes területvédelmi tartalékosok a hétvégén Rákóczifalván vettek részt a 120 órás felkészítésen.

Újabb halőri tanfolyamot szervez a Szolnoki Járási Hivatal

A hivatal december 1-jén halászati őrök és társadalmi halőrök számára szervez tanfolyamot. A jelentkezési lapokat november 28-ig kell visszaküldeni.

-