Kultúra
Hagyományos ünnepi kiállítás Szolnokon
JNSZMKH Kép: JNSZMKH
2017. december 18.

A Szolnoki Művésztelep Egyesület az idén is megrendezte a hagyományos év végi kiállítását „Ünnep 2017” címmel. A Szolnoki Művésztelep és a Kert Galéria alkotóinak közös tárlatát Kállai Mária kormánymegbízott nyitotta meg.

Immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a Szolnoki Művésztelep karácsonyi kiállítását, a közelgő ünnepek jegyében. A hagyományos rendezvény jó alkalom arra, hogy az év legfényesebb ünnepének hangulatát tovább erősítsük ebben a közösségben is és összegezzük az év kiemelkedő rendezvényeit – mondta Kállai Mária. A kormánymegbízott ezután méltatta a művésztelepen folyó szakmai munkát.

„Örömmel mondom, hogy megyénkben és Szolnokon is tehetséges művészek élnek, akik a mi gyönyörűségünkre is, közös valóságunkból új világokat teremtenek. Ez a termékeny alkotó közösség idén ünnepelte a művésztelep fennállásának 115. évfordulóját, valamint Magyar Örökség-díjjal értékelték az alkotóközösség munkáját. Már a Szolnoki Művésztelep szakmai elismertsége igen erős az országban, elfoglalta méltó helyét, amelyet az itt alkotó elődök alapoztak meg – tette hozzá a kormánymegbízott.

Ezt a következetest és magas szintű művészi tevékenységet is elismerve a kormány lehetőséget biztosított a művésztelep felújítására, amely 2018 tavaszán kezdődik meg. A munkálatok során felújítják a műtermes lakásokat, grafikai és szobrászműteremmel bővül a művésztelep, és létrejön a szakmával és a közönséggel való kapcsolattartás jegyében egy új látogató központ, amely magába foglal egy korszerű galériát, irodákat és egy rendezvénytermet is. A fejlesztés időszakára a város önkormányzata gondoskodott a művész ideiglenes elhelyezéséről, valamint a műtermek és az egyesület átmeneti helyéről is.

„A felújítási terveket látva, ígéretesnek tűnik az új látogató központ, vagy a galéria, hagyatéki kiállítási lehetőség, ahol méltó körülmények között ország-világ láthatná a Meggyes-hagyatékot, vagy Rékasi Csaba eddig be nem mutatott alkotásait. Lehetőség nyílik a művésztelep szellemi hagyatékának folyamatos bemutatására, „köztünk tartására” – folytatta Kállai Mária.

-