Közigazgatás
Növekszik az önkéntesek száma Jász-Nagykun-Szolnokban
OPH Kép: kormanyhivatal.hu
2018. január 3.

Amikor a kormány meghozta döntést az önkéntes tartalékos haderő felállításáról, akkor az állampolgárok hazafias elkötelezettségére alapozott – fogalmazott a Rádió Orienten Berkó Attila. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal főigazgatója elmondta: a cél, hogy a jelentkezők rendelkezzenek olyan képességekkel, amelyek birtokában rendkívüli esetekben – háborús esemény vagy természeti katasztrófa – meg tudják védeni a lakókörnyezetüket

Szervezeti felépítésében a járásokra, illetve a megyékre épül fel a tartalékos, önkéntes haderő rendszere. Ennek érdekében minden járásban alakul tartalékos század - ismertette Berkó Attila. Az önkéntes ezredes emlékeztetett, 2016 év végén kezdődött a szervezés, a megvalósítás pedig még jelenleg is folyamatban van. Következő lépésként a századok egy nagyobb katonai egységbe, zászlóaljba tömörülnek majd.

A szakember rámutatott:

a személyes példamutatás nagyon fontos, jól megfigyelhető, hogy egy-egy jelentkező további önkénteseket hoz magával

a családi, ismeretségi köréből. Az önkéntes haderőnek a honvédséghez való kötődése nagyon szoros, hiszen egy olyan szervezetről van szó, amely katonai jellegű, a kiképzések, a ruházattal való ellátás és a javadalmazás mind-mind a honvédségtől ered.

Az a tudás, amelyet a jelentkezőknek el kell sajátítaniuk, csak fegyelemmel, kiképzés útján szerezhető meg, és ezt a honvédség biztosítja. A jelentkezőknek előzetes vizsgálaton kell átesniük, és ezt követheti a szerződéskötés. A következő lépés egy 120 órás alapkiképzésen való részvétel. Erre többféle lehetőség van: vagy egy öt napos képzés, vagy öt húsz-húsz órás blokkokban hétvégenként végezhető el. Ez függ a jelentkezők összetételétől, munkahelyétől. A jelenlegi tervek szerint – amelynek pontos kidolgozása még folyamatban van – egy ötvenórás rendelkezésre állási időszakot kell majd teljesíteni, ez azt jelenti, hogy

évente bizonyos időszakra az önkénteseknek be kell vonulniuk, hogy további kiképzéseket kapjanak.

Természetesen erre az időre juttatást kapnak: a munkahelyről való távollét miatti bérkiesést, útiköltséget megtéríti a honvédség – tudtuk meg Berkó Attilától.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében mind a kilenc járásban megkezdődtek a szerződéskötések, 2017 novemberében 71 szerződött katonával rendelkeztek, és további 49 regisztráltjuk volt. Ez alapján az országos átlagot tekintve a középmezőnybe tartoznak. Minden járásban megkezdődhetnek a kiképzések, és "a kételkedők is feltehetik majd a kérdéseiket a már szerződött katonáknak" - vázolta fel a főigazgató.

A tartalékos ezredes elmondta, hogy a jelöltnek nagykorúnak kell lennie, de nincs megkötés a felső korhatárról. Egy alapos orvosi vizsgálaton kell minden jelentkezőnek átesnie, amelynek része a fizikai felmérés is. Erre szükség van mind a jelentkező, mind a század szempontjából, mert a seregnek sem jó, ha olyan tagjai vannak, akik nem egészségesek teljesen, és az egyénnek sem jó, ha olyan terhelésnek van kitéve, amely egészségromlást okozhat.

Nők is szép számmal jelentkeznek, sőt házaspárok is vannak az önkéntesek között.

A főigazgató kitért arra, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyében gyakori az árvíz, és nagyon sok embert az motivál, hogy elsajátítsa, hogy a természeti csapás esetén szervezett formában miként védhető ki a nagyobb baj, amely esetleg saját családi házát is fenyegeti.

Az érdeklődők az Irány a sereg! felhívást megtalálják az interneten, illetve minden megyei jogú városban van toborzóiroda, ahol széles körű tájékoztatást nyújtanak a jelentkezőknek. A kormányhivatalokban szórólapokat helyeztek el, amelyek pontos tájékoztatást nyújtanak azoknak, akik úgy érzik, hogy több információra van szükségük ahhoz, hogy döntést hozzanak – hívta fel az érdeklődők figyelmét Berkó Attila.Kapcsolódó cikkek
Erősödik az önkéntes tartalékos rendszer

Közel 70 diák és tanárjaik csatlakoztak az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszerhez.

Első alkalommal képeztek önkéntes területvédelmi tartalékosokat Szolnok járásban

Az önkéntes területvédelmi tartalékosok a hétvégén Rákóczifalván vettek részt a 120 órás felkészítésen.

Önkéntesek tettek esküt Hajmáskéren

A Magyar Honvédség Bakony Harckiképző Központja lőterén csaknem háromszáz önkéntes tett esküt.

-