Kultúra
Díjazták a szolnoki levéltárat
JNSZMKH Kép: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltár
2018. február 6.

A Magyar Levéltárosok Egyesületének díját 2012-ben alapították. 2017-ben négy levéltár pályázata érkezett a Nyitott Levéltárak programsorozat keretében, melyek közül a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára kapta az Év Levéltára díjat kiemelkedő szakmai tevékenységéért. Az Agórában tartott rendezvényen a kormányhivatal nevében Kállai Mária kormánymegbízott köszöntötte a meghívottakat.


Hatodik éve lesz annak a kezdeményezésnek, mely a levéltárak modernizálására, átfogó megújulására irányult. A szemléletváltás egyik eredménye, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltár is kinyitotta kapuit, s igyekszik minden korosztály és társadalmi réteg érdeklődését felkelteni. Mára természetessé vált, hogy a megyei levéltár a szolnoki és a megyei kulturális programok egyik állandó helyszíne, maga az intézmény pedig kezdeményezője, résztvevője a találkozásoknak, adott esetben helyszínre visznek kiállítást, interaktív bemutatókat tartanak gyermekeknek. Gyakran kapcsolódnak a város és a megye kulturális programjaihoz időszaki kiállításokkal; konferenciákkal.

„A levéltárak látogatottabbá váltak, tevékenységük ismertebb lett az elmúlt hat év alatt. Levéltárunk lelkes munkatársainak köszönhetően a történelem élővé válik: a megújult honlapon a könnyen hozzáférhető, digitalizált anyagoknak, letölthető térképeknek vagy a 10-féle virtuális kiállításnak, továbbá a rendhagyó történelemóráknak is köszönhetően múltunk eseményei sajátos színezetet kapnak. Az ovisoktól kezdve, a fiatalokon át a nyugdíjasokig mindenkit meg tudnak és meg akarnak szólítani. Nagy szerepe van ebben az általuk kínált programoknak, a merített papírkészítésnek épp úgy, mint a levéltári esteknek, az időszakos kiállításoknak, a gondosan összeállított Zounok évkönyveknek, valamint a város és a megye más kulturális intézményeivel és a médiával való szoros együttműködésnek is.” – hangzott el Kállai Mária köszöntőjében. „Nagyon fontosnak tartom, hogy a megyei levéltár ne csupán egy törvényileg előírt iratraktár legyen, a múltunk őrzője, hanem a jelen aktív szereplője. A levéltár vezetői, munkatársai tevékenységük jelentőségével tisztában vannak, s nem csupán hordozzák ezt a felelősséget, hanem ez a szellemiség vezérli őket mindennapi munkájuk során is. Meggyőződésem, hogy nemcsak a tavalyi év, hanem a korábbi évek munkája alapján is méltó ez a kis közösség erre a szakmai elismerésre” – tette hozzá a kormánymegbízott.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltár, bár a legkisebb levéltárak között van, a benne folyó szakmai munka évtizedek óta országosan is kiemelkedő, ezt 2013-ban Az év kutatóhelye díjjal ismerték el. Felidézve ezt az elismerést, Sepseyné Vígh Annamária főosztályvezető, az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviseletében részben azt emelte ki, hogy a levéltárak centralizálásának sikerében sokan kételkedtek, tartottak tőle, hogy alapjaiban sérül a levéltári munka. Ám ez a komoly szakmai díj, melyet hatodik alkalommal adtak át, azt igazolja, hogy a centralizáció jó döntés volt, az ország számos pontján folyik sokszínű, értékes, gyakran nemzetközi perspektívákat is megnyitó munka.

Az átadón Kenyeres István, a Magyar Levéltárosok Egyesületének elnöke, Ö. Kovács József, a Magyar Nemzeti Levéltár megyei főigazgató-helyettese, Kovács Sándor, a megyei közgyűlés alelnöke is köszöntötte a résztvevőket. Az eredmény hivatalos indoklását Szögi László, történész, levéltáros, az ELTE címzetes egyetemi tanára ismertette. Az indoklást követően Kenyeres Istvántól és Szögi Lászlótól Csönge Attila, a levéltár igazgatója, valamint helyettese, Horváth Gergő vette át a díjakat: egy üvegplakettet, oklevelet és egy „Év levéltára 2017” táblát. A díjjal 370.000 forint is jár, mely összeget az intézmény programjaihoz használhat fel.

-