Közigazgatás
A válságok valódi oka: a bizalom hiánya
OPH Kép: Pixabay.com
2018. február 13.

A hullámszerűen és ismétlődő módon kialakuló válságok egyik fő oka, hogy azoknak kizárólag a pénzügyi okait kezelik a döntéshozók. Márpedig a bizalmi válság kezelése nélkül újra és újra gazdasági krízisnek tesszük ki magunkat – hívták fel a figyelmet a Rádió Orienten Komor Levente és Szeles Péter szakértők.

Tapasztalatlan fiatalok menedzser pozícióban

Bár ma divatos menedzsernek lenni, mivel a fiatalok úgy vélik, hogy ebben a magas presztízsű beosztásban sok pénzt lehet keresni, emellett belső és külső tulajdonosi és piaci, valamint sajtó és politikai figyelmet kapnak. Ezek az előnyök felértékelik ezeket a pozíciókat, s a felsőoktatási intézményekből frissen kikerültek egyből menedzseri beosztásban szeretnének elhelyezkedni mindenféle tapasztalat és gyakorlat nélkül.

Félművelt emberek tömegei vannak ma vezető pozíciókban”

– hívta fel a problémára a figyelmet Szeles Péter.

Komor Levente hozzátette: ma a hazai kis-és közepes cégeknél generációváltás zajlik, s az említettek miatt a vezetők gyakran nem találnak megfelelő utódot a vállalat vezetésére. Emellett problémaként említette, hogy sokszor túl nagy felelősség hárul a menedzserekre, akik pedig csupán a tulajdonosok utasításait hajtják végre.

Forrás: pixabay.com

Mi volt előbb a válság vagy a problémáink?

A hullámszerűen és ismétlődő módon kialakuló válságok egyik fő oka, hogy azoknak kizárólag a pénzügyi okait kezelik a döntéshozók – mutatott rá Szeles Péter. Nagy probléma, hogy nem vették észre, mindeközben egy olyan átfogó bizalmi válság alakult ki, amelynek kezeletlensége miatt újra és újra ki fognak törni a pénzügyi válságok.

Ennek egyik oka a vállalati menedzsment gondolkodásában keresendő Komor Levente szerint. Ugyanis a gazdasági szervezeteknél mindig a tulajdonosi elváráson alapuló profit az első. A versengésen alapuló társadalom hívja tehát életre ezt a válságműködést, amivel szemben a feminim, gondoskodó típusú szemlélettel működő vállalatok jóval válságállóbbak.

Éppen ezért menedzsment-függő, hogy ki meddig tartózkodik a gödör alján”

– emelte ki a szakértő.

Szeles Péter hozzátette: a válságok ismételt újrajátszásában nagy szerepe van a tudomány gyors fejlődése okozta ismerethiánynak is, amely percről percre halmozódik és mindkét – a tulajdonosi és a menedzseri – oldalon is rossz döntések meghozatalához vezet.

Forrás: pixabay.com

Hiányzik az önkontroll a vezetőkből

A menedzsment gyakorlatában nagyon nagy hiányosságok vannak – hívták fel a figyelmet a szakértők. Ennek hátterében az áll, hogy a vezetők bármilyen szinten is foglaljanak helyet, elhiszik, hogy ők tökéletesek, hiányzik a személyiségükből az önkontroll. Ennek egyenes következménye, hogy maga a szervezet arrogánssá válik környezete – a partnerei, a fogyasztói, az állam – iránt. Ennek legfőbb forrása, hogy

irreális célkitűzéseket támasztanak maguk elé.

A pénz mozgatja a világot?

Valóban, de a föld nem ettől mozog. Ezt szerencsére egyre több vállalat ismeri fel és keresi a kapitalizmus utáni világ alapjait. Éppen ezért kerül előtérbe egyre több nagyvállalatnál a CSR, vagyis a társadalmi felelősségvállalás kérdése.

A világ szembesült azzal, hogy a profit mindenhatósága kiírtja az embert”

– zárták szavukat a szakértők.

Menedzsment deficit, és ami mögötte van
Rendhagyó szakmai disputa Dr. Komor Levente és Dr. Szeles Péter menedzsment szakértőkkel
A műsor mentora és moderátora: dr. Dudás Ferenc, a közigazgatás szakértője
00:47 Kik ma a menedzserek?
04:24 A menedzserek típusai, fogalmai
06:00 A tulajdonosok felelőssége
13:00 A válság hatása
17:04 és megoldása
19:05 A vállalati stratégiák szerepe
21:36 Kinek a hibája?
25:10 Mi hiányzik a menedzsmentből?
30:11 Az arrogancia jelensége
34:20 Az információk hiányának jelentősége
39:08 Példa a menedezsment deficitre
43:31 A tulajdonosi felelősség
46:02 Hogyan lehet pótolni az ismerethiányt?
Kapcsolódó cikkek
Nondirektív vezetés?

A jó vezető nem mindenhatónak tekinti magát, hanem a dolgozói erőforrások felhasználására törekszik, és azokat támogatja.

Kötéltánc a vezetésben, avagy a manipuláció kivédése

A konfliktusok elkerülése érdekében gyakran manipulációval élnek a vezetők, ez a vezetői eszköztár szerves része .

„Ne neurotizálódjon a szervezet”

A változások és kihívások kezelését segítheti a szervezetfejlesztés – mondta Komor Levente.

Most adásban
Téma: Indul az agrártámogatások előlegfizetése – Nagy István agrárminiszter és Mészáros József elnök, Magyar Államkincstár
Ezt követő adásaink