Közigazgatás
Új ügyeleti központ létesül Szekszárdon
Tolna Megyei Kormányhivatal/OPH Kép: Tolna Megyei Kormányhivatal
2018. február 13.

Az új ügyeleti központot Szekszárdon, az Ybl Miklós utca 1. szám alatt alakították ki. Horváth Kálmán kormánymegbízott elmondta, hogy az épület azóta üresen áll, és régóta kereste a Tolna Megyei Kormányhivatal annak lehetőségét, hogy a belvárosi ingatlan miként szolgálhatná Szekszárd lakosságát.

A közlemény szerint az állami tulajdonban, a Tolna Megyei Kormányhivatal vagyonkezelésben lévő 1754 m2-es irodaházat KEOP pályázat keretében 2014-2015-ben felújították, a külső nyílászárókat kicserélték, a homlokzatot hőszigetelték, a tetőt újra szigetelték és a fűtési rendszert is korszerűsítették. 2016 februárjában Szekszárd Megyei Jogú Város polgármestere megkereste a kormányhivatalt azzal, hogy egészségügyi alapellátást, egészséges életmód segítését célzó szolgáltatások biztosítására szolgáló ingatlant keres. Mivel az Ybl Miklós utca 1. szám alatti ingatlan a Tolna Megyei Balassa János Kórház közvetlen közelében helyezkedik el, és minden egyéb szempontból ideális közfeladat ellátására, megkezdődtek a tárgyalások az épület hasznosításáról.

Ács Rezső polgármester hangsúlyozta, hogy a város célja, a belvárosi, használaton kívüli ingatlanok hasznosítása, valamilyen közfunkcióval való megtöltése. Az Ybl Miklós 1. szám alatt épület kiválóan alkalmas arra, hogy itt kerüljön elhelyezésre az új ügyeleti központ. Mint mondta,az alsó szinten kerül kialakításra

a gyermek- és felnőttorvosi ügyelet, egy gyermek- és egy felnőtt körzeti orvosi rendelő szociális helyiségekkel, elkülönítővel.

A felső szinten kerül kialakításra

a védőnői szolgálat hat védőnői szobával, négy védőnői tanácsadó helyiséggel, egy vizsgálóval, előadások megtartására alkalmas közösségi szobával.

Mint írják, a védőnői szolgálat és az ügyeleti rendelők a jelenlegi helyükön nem felelnek meg a 21. századi követelményeknek. Az új ügyeleti központot orvosokkal történt folyamatos konzultációk alapján alakítják ki, így minden szempontból megfelel majd az elvárásoknak. Ács Rezső polgármester kiemelte, hogy a beruházás TOP pályázat keretében, több mint 206 millió forint keretösszegből valósul meg, amelyből mintegy 184 millió forint építési, épület korszerűsítési költség, a fennmaradó részt eszközbeszerzésre, korszerű bútorok vásárlására fordítja az önkormányzat.

Horváth Kálmán kormánymegbízott és Ács Rezső Szekszárd Megyei Jogú Város polgármestere ünnepélyesen aláírta azt az ingyenes használatbavételi szerződést, amely alapján a város határozatlan ideig üzemeltetheti a Tolna Megyei Kormányhivatal vagyonkezelésében lévő Szekszárd, Ybl Miklós utca 1. szám alatti épületben az új ügyeleti központot, amely előreláthatólag 2019. év második felére készül el.

-