Életmód
Együttműködés a határokon átívelő magyar sportért
Kárpát-medencei Egyetemek Kupája Kép: Kárpát-medencei Egyetemek Kupája
2018. február 27.

Szándéknyilatkozat írt alá a Kárpát-medencei Egyetemek Kupája (KEK) fejlesztéséről az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Egyetemi Atlétikai Klub és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája. A megállapodás célja, hogy a sportrendezvény tovább erősítse a határokon átívelő magyar ifjúsági közösségeket, fejlessze a magyar felsőoktatási sportéletet valamint népszerűsítse a sportolást.

A nyilatkozatot a HÖOK küldöttgyűlésén – amelyet az Eszterházy Károly Egyetem, Gyöngyösi Károly Róbert Campusán rendeztek meg – az ELTE részéről Borhy László akadémikus, rektor, Simon Gábor, a BEAC igazgatója valamint Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke írta alá, miután a HÖOK választmánya és közgyűlése egyhangúlag megszavazta és támogatta azt.

Kárpát-medencei Egyetemek Kupája

„Rektortársaim előtt jó példával szeretnék járni az ilyen sportrendezvények támogatásában, fejlesztésében, és szeretném elősegíteni a szándéknyilatkozat aláírásával azt az együttműködést, melyhez

reményeim szerint minden magyarországi és határon túli felsőoktatási intézmény csatlakozni fog”

– mondta köszöntő beszédében Borhy László rektor.

„A KEK célja, hogy évről évre lehetőséget teremtsen a sporton keresztül egy olyan találkozásra, ahol a jövő magyar értelmisége építhet hidat a Kárpát-medence magyar lakta területei között. A célok összefoglalása három területet érintenek kiemelten: magyar fiatalok közösségének erősítése;

határokon átívelő magyar felsőoktatási sportélet fejlesztése;

legnépszerűbb csapatsportágak, sportolási formák népszerűsítése az érintett hallgatók körében” – mondta Gulyás Tibor HÖOK elnök.

„2019-ben, majdnem pontosan egy év múlva már tízéves lesz a KEK. A mai nap mérföldkő a rendezvény életében. Széleskörű összefogással nagyszabású multisport-eseménnyé szeretnénk fejleszteni a kezdeményezést. A szándéknyilatkozat aláírása minden felsőoktatási intézménnyel azért fontos, hogy megvalósítsuk a KEK jelmondatát: Egyetemi sport határok nélkül. ” – emelte ki Simon Gábor, a BEAC igazgatója.

Kárpát-medencei Egyetemek Kupája

A rendezvényen részt vett Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, az országgyűlés volt elnöke, mivel a HÖOK csatlakozott a Minority Safepack aláírásgyűjtéséhez. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) kezdeményezése kapcsán Szili Katalin kiemelte: olyan ügyről van szó, amely összefogásra szólít fel. A miniszterelnöki megbízott hozzátette: az aláírásgyűjtés történelmi esélyt kínál arra, hogy ténylegesen támogassuk a határainkon túl élőket. Szili Katalin hangsúlyozta:

az autonómia ügyében kizárólag akkor érhető el érdemi eredményt, ha a Minority SafePack aláírásgyűjtés április 3-án sikerrel zárul.

A Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját már kilencedik alkalommal rendezik meg öt ország magyar egyetemista sportolóinak részvételével futsal, kosárlabda és röplabda sportágakban a BEAC sportcsarnokában.

-