Külföld
Egyelőre nincs szó előrehozott választásról Szlovákiában
MTI Kép: ujszo.com
2018. március 19.

Egyelőre nem érték el az előrehozott választások kiírásához szükséges kritikus tömeget a szlovákiai tüntetések ‒ jelentette ki a Külügyi és Külgazdasági Intézet helyettes vezetője hétfőn, a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Ugrósdy Márton közölte: főként fiatalok, értelmiségiek, a politikailag aktív nagyvárosi lakosság követeli a választások kiírását. Ugyanakkor a Robert Fico volt miniszterelnök törzsszavazóinak számító idősebb vidékiek egyelőre nem kapcsolódtak be a mozgalomba.

Úgy tűnik, hogy a három kormánypárt az Irány Szociáldemokrácia (Smer-SD), a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) és a Most-Híd egyezségre jutott Fico lemondása után a kormányzás folytatásáról

mondta a szakértő.

A belpolitikai válság azután bontakozott ki Szlovákiában, hogy február végén a rendőrség feltételezése szerint vélhetően munkájával összefüggésben élettársával együtt meggyilkolták Ján Kuciak tényfeltáró újságírót. Azóta lemondott posztjáról a belügyminiszter és Robert Fico miniszterelnök is.

Kapcsolódó cikkek
Ismét tízezrek tüntettek több szlovákiai városban

Becslések szerint ismét néhány tízezren vettek részt pénteken az „Álljunk ki a tisztességes Szlovákiáért!” tüntetéseken.

Feltételekkel kész lemondani a szlovák kormányfő

Robert Fico szlovák miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy bizonyos feltételekkel kész lemondani a kormányfői tisztségről.

Következő adásunk
Téma: Félszáz cég várta a munkavállalókat a fővárosi állásbörzén – Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára, Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára és György István kormánymegbízott, Budapest Főváros
Ezt követő adásaink