Közigazgatás
Meteorológusokat díjaztak
FM Kép: FM/Krasznai-Nehrebeczky Mária
2018. március 23.

Időjárás és éghajlat – Készen állsz a változásra? – teszi fel a kérdést a Meteorológiai Világnap idei mottója. A Meteorológiai Világszervezet (WMO) és a nemzetközi meteorológus közösség 1960 óta minden évben megemlékezik a WMO Egyezmény 1950. március 23-ai hatályba lépésének évfordulójáról. Az ünnepségen az idén is méltó helyre kerültek a földművelésügyi miniszter által adományozott díjak és egyéb szakmai elismerések.

Változik a klíma, és vele együtt az időjárás is. Fejlődik a méréstechnika, az informatika, a tudomány és a kommunikáció – fogalmazott Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke a pénteki rendezvényen. Mint mondta, az időjárás és az éghajlat jelenségeinek megértése nélkülözhetetlen az állampolgárok élet- és vagyonvédelmi szempontjából, továbbá segíti a társadalmat, hogy ellenállóbbá váljon a természeti kihívásokkal szemben. Ezek azok a törekvések, amelyek a Meteorológiai Világszervezet – s egyben az Országos Meteorológiai Szolgálat – küldetésének lényegét képezik.

Az idei világnapon Scheinzl Guidó díjat vehetett át Szentimrey Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat Éghajlati Osztályának meteorológiai fejlesztője, valamint Tasnádi Péter, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Meteorológiai Tanszék egyetemi tanára.

Pro Meteorológia Emlékplakettet kapott Konkolyné Bihari Zita, az Országos Meteorológiai Szolgálat Éghajlati Osztályának osztályvezetője, Molnár József, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola docense, Rajnai Márk, az Országos Meteorológiai Szolgálat Módszerfejlesztési Osztályának meteorológiai fejlesztője, valamint Sebők István, az Országos Meteorológiai Szolgálat Távérzékelési Osztályának osztályvezetője.

Miniszteri Elismerő Oklevélben részesült Breuer Hajnalka, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Meteorológiai Tanszék adjunktusa, Marjai Veronika, a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. szinoptikus meteorológusa, Mészárosné Tamás Anna, az Országos Meteorológiai Szolgálat Megfigyelési Főosztályának titkársági ügyintézője, valamint Pólay Gábor, az Országos Meteorológiai Szolgálat Levegőtisztaság-védelmi Referencia Központ levegőtisztaság-védelmi szakértője.

Ezután kiosztották a Dévényi Dezső Numerikus Prognosztikai Emlékérmet, az Év MET-ÉSZ észlelője címet, valamint az Innováció a meteorológiáért díjat, majd köszöntötték az Országos Meteorológiai Szolgálat legkiválóbb társadalmi észlelőit is.

Most adásban
Téma: Nagyszabású földértékesítési programot indít az Agrárminisztérium - szakmai szimpózium – Dr. Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitkár, Agrárminisztérium; Pergő Margit Berhida polgármestere, a TÖOSZ társelnöke; Tóth János elnök, Jegyzők Országos Szövetsége
Ezt követő adásaink