Külföld
Szlovák külügyminiszter: az EU ne problémaként kezelje Közép-Európát
MTI Kép: Reuters/Yves Herman
2018. április 4.

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter szeretné, ha a Nyugat nem problémaként kezelné Közép-Európát, és a felek jobban odafigyelnének arra, amit a másik mond ‒ a politikus erről a Lidové Noviny cím cseh konzervatív napilapban szerdán megjelent interjújában beszélt.

Számomra nagyon fontos, hogy megszűnjön Közép-Európa problémaként való kezelése. A visegrádi négyes (V4) ma olyan helyzetben van, hogy a nyugat-európai sajtóban problémának minősítik. Be kell bizonyítanunk, hogy ez nem így van mondta Lajcák.

A szlovák diplomácia vezetőjének meggyőződése, hogy a közös beszédet jobban hallani, mintha valaki egyedül szólal meg.
Csehország és Szlovákia az európai témákban közös hullámhosszon volt. Különösen abban az időben, amikor a lengyelek és a magyarok ellen kifogások fogalmazódnak meg, demonstrálnunk kell, hogy a cseh és a szlovák társadalom európai. Hogy a V4 a gazdasági növekedés motorja” ‒ fejtette ki a miniszter.

Miroslav Lajcák szerint az Európai Unió nyugati és keleti tagállamainak jobban oda kell figyelniük egymásra. Úgy, ahogy mi meghallgatjuk partnereinket, jó lenne, ha Európa is jobban odafigyelne ránk szögezte le a szlovák külügyminiszter. Példaként megemlítette, hogy a migráció kérdésében a Nyugat először süketnek mutatkozott a visegrádiak véleményével szemben, holott az idő a visegrádiaknak adott igazat.

Aktívabb párbeszédre, és kevesebb paternalizmusra lenne szükség

jegyezte meg Lajcák.

A miniszter megemlítette Horst Seehofer új német belügyminiszter kijelentését, miszerint a Nyugat nem eléggé figyel oda Kelet-Európára. Vannak tehát már jelei az új hozzáállásnak. De nekünk is vannak feladataink: nagyobb figyelmet kell szentelnünk az európai gesztusoknak és jobban ki kell hangsúlyoznunk autentikus tapasztalatainkat mutatott rá a szlovák külügyminiszter.

Következő adásunk
Téma: Félszáz cég várta a munkavállalókat a fővárosi állásbörzén – Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára, Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára és György István kormánymegbízott, Budapest Főváros
Ezt követő adásaink