Kultúra
FüligFred légiója – I. Erzsébetvárosi cirkálófesztivál Rejtő Jenő szülőföldjén
OPH/PIM Kép: Korcsmáros Pál illisztrációja
2018. április 12.

Zseniális humorú szülöttük, Rejtő Jenő emlékének hódolnak az erzsébetvárosiak: április 13‒15. között rendezik meg a K11 Művészeti és Kulturális Központban az I. cirkálófesztivált. Az erzsébetvárosi önkormányzat és a Petőfi Irodalmi Múzeum tavaszköszöntő hétvégéjéről Bóka B. László helytörténészt kérdeztük a Rádió Orienten.

Rejtő Jenő nevét senkinek sem kell bemutatni, ahogyan P. Howardot, illetve Gibson Lavery-t sem. A magyar író, kabaré- és színpadi szerző, forgatókönyvíró, a magyar szórakoztató irodalom népszerű képviselője és ikonikus alakja a hazai irodalomnak: olyan legendás figurák és regények megteremtője, mint Piszkos Fred, Fülig Jimmy, Senki Alfonz, a Csontbrigád. Írói stílusát a groteszk nyelvi humor, az abszurd fordulatok és maró irónia jellemzi.

Az író Erzsébetvárosban született 1905. március 29-én. Nagyon fiatalon, 37 éves korában munkaszolgálatosként halt meg/tűnt el a Szovjetunió (oroszországi) megszállt, voronyezsi területén, 1943. január 1. az utolsó hír róla. Halálának 75. évfordulója adta az apropót, hogy a tavaszi program címszereplője éppen rejtő Jenő legyen, a péntek 13-a pedig kapóra jött, így esett erre a tavaszi hétvégére a szervezők választása ‒ magyarázta a helytörténész.

Bóka B. László elmondta, nem titkolt szándékuk a fiatalabb generációkat is rajongóvá tenni, hiszen Rejtő Jenő minden korosztály számára élvezhető, így minden korosztály megtalálhatja a számára izgalmas előadást vagy programot a 3 nap alatt.

A rendezvény a FüligFred légiója – I. Erzsébetvárosi cirkálófesztivál Rejtő Jenő szülőföldjén címet viseli.

A 3 napos fesztivál mottója:

Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan”.

A programokat úgy állították össze, hogy Rejtő Jenő munkásságának minden területéről mutassanak valamit, így lesz irodalom, zene, megismerkedhetnek az érdeklődők azokkal az erzsébetvárosi színhelyekkel ‒ mozikkal, bárokkal, orfeumokkal ‒, amelyek Rejtő számára fontosak voltak, de lesz italkóstolás, továbbá szó esik majd Rejtő és az idegenlégió rejtélyes kapcsolatáról is ‒ mondta a helytörténész, aki kiemelte, mindegyik program esetében avatott szakértők kalauzolják a közönséget, legyen szó diafilm- vagy dokumentumfilm-vetítésről, jazz-koncertről, „gramofondiszkól”, vagy akár „italtörténeti prezentációról”. Természetesen az előadók között lesz Thuróczy Gergely, a Korcsmáros-család tagjai, Molnár Tibor hangrestaurátor,Maczó Béla muzeológus, , illetve mint helytörténész, ő maga is ‒ mondta Bóka B. László, hozzátéve, természetesen ott lesz a készülő Rejtő-film kapcsán Garisa H. Zsolt is.

A szervezők a menetrend szerinti előadásokon kívül kísérőprogramokkal is készülnek: szombat-vasárnap idegenlégiós, képregényes, rajzolós, totózós, kézműves játszóház lesz a legkisebbeknek, de lesz Rejtő-kvíz (értékelés után értékes nyeremények), továbbá folyamatos vetítik majd a
Rejtő életében készített filmeket is (Sportszerelem, Urilány szobát keres, Pillanatnyi pénzzavar, Pepita kabát).
Bemutatásra kerülnek a Piszkos Fred közbelép animációs film figuratervei és Korcsmáros Pál képregényrajzai.

Lesz kiállítás Rejtő Jenő színpadi műveinek plakátjaiból, színlapjaiból is, sőt eredeti ponyvákat is tanulmányozhatunk egyenesen az 1930-as évekből.
Ami még biztos, az a zenebona riadótól takarodóig.

A részletes menetrendről a PIM oldalán találnak eligazítást az érdeklődök.

PIM-