Közigazgatás
Átadták a Millenniumi díjakat
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala/OPH Kép: OPH
2018. április 27.

Alkotó magyar hölgyek projektje is Millenniumi díjban részesült idén a Szellemi Tulajdon Világnapja alkalmából. A nemzetgazdasági miniszter és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke által átadott díjjal a magyar művészeti és technológiai kultúra örökségének ápolásában, közvetítésében és védelmében jeleskedő intézményeket, valamint innovatív projekteket és társaságokat tüntetett ki a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH).

Magyarország egyik legfontosabb érdeke egy olyan gazdasági és társadalmi környezet biztosítása, amely kedvez az új tudományos eredmények, innovatív megoldások megszületésének, és ezzel együtt alkotóik számára megfelelő védelmet is teremt

– hangsúlyozta megnyitóbeszédében Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter hozzátette: a leendő kormány gazdaságpolitikájának középpontjában a vállalati innováció erősítése, az egyetemi és a vállalati kutatás-fejlesztés támogatása és a közöttük lévő kapcsolati rendszer erősítése áll.

Varga Mihály arról is szólt, hogy a jövőben szeretnének előrelépni a kkv-k szabadalmi és iparjogvédelmi munkájában, továbbá elérni, hogy a nagyvállalatok Magyarországon jelentsék be kutatási eredményeiket.

A politikus kitért arra is, hogy a magyar gazdaság növekedése tartós, a bruttó hazai termék 2017-ben 4 százalékkal, a negyedik negyedévben pedig 4,9 százalékkal nőtt.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter
Forrás: OPH

Łuszcz Viktor, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke úgy fogalmazott, hogy az innováció nem csak az egyéni kibontakozást és az emberiség egyetemes haladását mozdítja elő, hanem kiemelten fontos gazdaságfejlesztési tényező is.

Csak a szellemi tulajdonjogok által védett technológiának van gazdasági relevanciája. Ami mindenki által szabadon másolható, nem bír piaci értékkel. Az innováció csak megfelelő szellemi tulajdonvédelem mellett növeli a GDP-t és az exportot, tesz elérhetővé ezen keresztül magasabb profitot és béreket. Kizárólag így biztosítható a kutatás-fejlesztés és a kreatívipari erőfeszítések megtérülése

– hangsúlyozta a szakember hozzátéve: az innovációból és kreatíviparból származó gazdasági haszon mindig annál a gazdasági szereplőnél fog megjelenni, aki a szellemi tulajdonjogok tulajdonosa.

Łuszcz Viktor a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke
Forrás: OPH

Łuszcz Viktor szerint Magyarország magas jövedelmű országgá válásában kulcselem az, hogy ezek a jogok hazai jogosultaknál jöjjenek létre. Ehhez a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a maga részéről minden támogatást megad, kezdve a csekély összegben megszabott bejelentési díjaktól az ingyenes tanácsadásig. Emellett a magyar állam az Iparjog pályázatokon keresztül nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi szabadalom, design, védjegyoltalom megszerzését is támogatja.

A szakember úgy véli, a Szellemi Tulajdon Világnapjának megünneplése egyben kiváló alkalmat is kínál annak bemutatására, hogy a szellemitulajdon-védelem rendszere hogyan segítheti az innovatív és kreatív nőket és mindenki mást abban, hogy ötleteiket a piacon is kamatoztatni tudják. Az innovációhoz szorosan kapcsolódó dizájn területén magas a nők aránya, valamint a szerzői jogok által védett művek létrehozásában is kiegyensúlyozottak az arányok. Mint azt Łuszcz Viktor kiemelte, bízik abban, hogy ezek a folyamatok időben megjelennek a kutatás-fejlesztés területén is.

Millenniumi díjak
Forrás: OPH

A Millenniumi Díj kitüntetettjei 2018-ban

Ivócsap Projekt - Az Ivócsap Projekt egy olyan innovatív és kreatív kezdeményezés, amit a köztéri ivókutak hiánya hívott életre. A szerkezet bármely magyarországi tűzcsapot képes másodpercek alatt ivókúttá alakítani ott, és amikor éppen szükség van rá, anélkül, hogy annak eredeti tűzbiztonsági funkciója sérülne. Alkotók: Zétényi Zsófia, Hüttl Sarolta, Soltész Judit, Zoletnik Zsófia.

Innovatív Térburkolatfejlesztő Kft.- A cég által kifejlesztett “Platio” egy elsődlegesen kültéri, moduláris energiatermelő térburkoló rendszer, igény szerint különböző információs technológiai eszközökkel is felszerelhető. A napsütéses órákban megtermelt áram a közvilágítás, közlekedési irányítás működtetésére használható. Alkotók: Sziszák Imre, Cseh József, Ilyés Miklós

Copy21. com blog - A Szerzői jog a 21. században c. blog 2009-ben indult. Eredendő célkitűzése a digitális szerzői joggal kapcsolatos legfrissebb hírek feldolgozása és elemzése volt, terepet adva kritikai gondolatoknak, vendégposztoknak egyaránt. A blog kiemelkedő szerepet játszik a szerzői jogi tudatosság erősítésében és szerzői jogi műveltség terjesztésében. Alkotók: Hajdú Dóra, Kaskovits Melinda, Mezei Péter, Békés Gergely, Gyömbér Béla, Harkai István, Újhelyi Dávid

EGIS Gyógyszergyár Zrt. - A társaság több mint nyolcvan éves kutatási tapasztalattal rendelkezik, a kutatás-fejlesztésben jelenleg mintegy 500 fő dolgozik. Az elmúlt két évben itthon és külföldön összesen 17 szabadalmi bejelentést tettek, 29 szabadalmat szereztek.

-