Külföld
Nagyot nőhet szakértők szerint Erdogan hatalma
MTI Kép: Reuters / Umit Bektas
2018. április 27.

„Mindenhatóvá” válhat Törökországban Recep Tayyip Erdogan, ha újra elnökké választják a júniusra előre hozott választásokon – mondta Hóvári János volt ankarai nagykövet pénteken, a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A népszavazáson jóváhagyott alkotmányreform szerint ugyanis megszűnik a miniszterelnöki poszt, ezért több hatalmat kap, mint a francia vagy az orosz elnök, sőt az Egyesült Államok elnöke is megirigyelhetné a jogköreit – közölte az egyetemi tanár.

Úgy vélekedett: a választást a 18-20 százaléknyi kurd szavazat fogja eldönteni, ám így is valószínű, hogy Erdogan a kétfordulós eljárásban megszerzi a voksok több mint felét.

Az Európai Unió megfogalmazhat ugyan bírálatot a hatalmi koncentráció miatt, ám nem tehet mást, mint hogy elfogadja az eredményt – mondta a volt ankarai nagykövet.

Következő adásunk
Téma: Középpontban a magyar vidék - kerekesztal-beszélgetés – Béres András, a Hermann Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezetője, Goda Pál a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet megbízott igazgatója, valamint Sáringer-Kenyeres Tamás, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnöke
Ezt követő adásaink