Közigazgatás
Anyagi károkat okozhat az identitásválság
OPH Kép: Pixabay
2018. május 1.

Az, aki nincs tisztában saját identitásával, szakmabeli képességeivel, súlyos anyagi károkat okozhat az üzleti életben, ugyanakkor megfelelő önképpel sikereket érhet el – hívták fel a figyelmet a Rádió Orienten Szeles Péter és Komor Levente szakértők.

Az identitás, vagyis az önmagunkkal való azonosság fontos kérdés mindenki életében, legyen szó a családról vagy az üzleti szféráról. Az identitás spontán vagy tudatos módon, de mindig kialakul – mutattak rá a szakértő. Ebben kiemelkedő jelentősége van a társadalmi szerepeknek, a szocializációnak, ugyanis ha valaki rossz szerepet deklarál magának, az könnyen identitásválságot okoz.

Mint arra Szeles Péter felhívta a figyelmet, mindez generációs probléma, hiszen a mai fiatalok frissen végzett diplomásként hajlamosak már szakértőnek nevezni magukat úgy, hogy nem áll mögöttük szakmai tapasztalat. Mindezzel súlyos anyagi károkat okozhatnak az üzleti életben egyrészt maguknak, másrészt partnereiknek.

Az identitás tehát gazdasági hatótényező, hiszen jövedelemtermelő képességet is jelent.

Amennyiben valakinek rendben van az önértékelése és az önképe, az mindezt pénzre tudja váltani”

– mutattak rá a szakértők. Hozzátették: az identitás határozza meg az imázst és a kettő együtt pedig a hírnevet, ami ma már olyan fontos, hogy a vállalatok immateriális vagyonként tartják számon.

Ugyanakkor nem elég felépíteni az identitást, azt tudatosan kell fejleszteni. Amennyiben ez nem történik meg, egy identitásválság súlyos anyagi következményeket okozhat az egyén és a csoportok, valamint a társadalom szintjén is – zárták szavukat.

(Új) identitási kihívások, és az azokra adható lehetséges válaszok
Rendhagyó szakmai disputa dr. Komor Levente egyetemi docenssel, valamint dr. Szeles Péter főiskolai tanárral, a kérdés szakértőivel
A műsor mentora és moderátora: dr. Dudás Ferenc, a közigazgatás szakértője
00:26 Az önmagunkkal való
09:51 A cégek identitáshiánya
13:13 Miért fontos az identitás kialakulása?
15:06 Társadalmi szerepek
22:55 A szervezeti identitás
29:10 A gazdasági hatótényező szerepe
33:41 A magyar állam identitása
38:50 Az identitás fejlesztése
Most adásban
Téma: Indul az agrártámogatások előlegfizetése – Nagy István agrárminiszter és Mészáros József elnök, Magyar Államkincstár
Ezt követő adásaink