Gazdaság
Ösztöndíjat is kapnak a magyar repülőgép-ipari szakemberek
OPH Kép: Stock fotó
2018. május 10.

A magyar repülőgép-karbantartás területén kialakult szakemberhiány enyhítésére idén már ösztöndíjprogrammal támogatja a fiatalokat az Aeroplex Kft.

Közös állásbörzén mutatkozik be 26 állami vállalat a kormányhivatalokkal együttműködve május 16-án 11 és 18 óra között, a Magyar Vasúttörténeti Parkban. Az Állami Karrierexpóra az Aeroplex Kft. is meghívást kapott, aki főként repülőgépszerelők jelentkezését várja.

De mi is az az Aeroplex?

A repülőgép-karbantartással foglalkozó Central Europe Aeroplex Közlekedési Technológiai Központ (ACE) 1992-ben alakult a Lockheed és a MALEV közös vállalataként, amely ma már független európai MRO-ként (Maintenance, Repair & Overhaul – légijármű-karbantartást, javítást és generált végző bázis) működik, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, Budapesten.

Az Aeroplex számos szolgáltatást biztosít nemzetközi szinten: a cég szakemberei a járművek szerkezetének, rendszereinek, belső kialakításának javításával éppúgy foglalkoznak, mint az avionikai problémák megoldásával.

A cég, Horváth József, a cég HR-vezetője a Rádió Orientnek nyilatkozva elmondta,

közel 50 légitársasággal állnak partnerkapcsolatban,

noha közülük nem minden vállalat rendelkezik budapesti állomáshellyel.

A szektorban tapasztalható szakemberhiány legfőbb oka az, hogy

a légiközlekedés az elmúlt években jelentős fejlődésnek indult, ez pedig kihatott az MRO-k működésére is, hiszen a logisztikai és technikai vívmányok folyamatos megjelenése nyomán ezen a területen is le kell követni a változásokat,

ami bizony összetett feladat – magyarázta humánerőforrás-szakértő.

Kép: illusztráció (repülőgép szerelő)
Forrás: Stock fotó

Hogy lesz valaki repülőgépszerelő?

A repülőgépipar magas szakmai színvonalat vár el, ugyanakkor életre szóló hivatást is ad – mondta Horváth József.

Hazánkban a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnáziumában évtizedek óta zajlik a légijármű-karbantartó képzés, amely során repülőgép-szerelőket és avionikusokat (repülőgép-műszerészeket) képeznek az intézményben. A szakgimnázium együttműködésben áll a nemzetközileg is minősített Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központtal.

A vállalat igyekszik a fiatalokat a magyarországi munkavégzés számára megnyerni, ezért idén ösztöndíjprogrammal is támogatják az intézmény tanulói számára a jövőbeni lehetséges munkavállalást, illetve erős a törekvés a már tapasztalattal rendelkező kollégák megtartására és megnyerésére is. Azok a tanulók juthatnak ösztöndíjhoz, akik a repülőgép-javítás, -karbantartás és -kiszolgálás területén kívánnak elhelyezkedni.

Milyen az ideális munkavállaló?

A fő munkaerőigény most a repülőgépszerelői feladatokkal kapcsolatban jelentkezik – ismertette a vezető hozzátéve, hogy a logisztikai területre is keresnek munkavállalókat, sőt a műhelyek is fogadóképesek, különösen az esztergályos vagy szerszámkészítő szakma ismerőit illetően. Összesen optimálisan 15-20 fő jelentkezését várják.

Hogy ki az ’ideális jelölt’, az munkakörönként eltérő lehet, de az első és legfontosabb minden területen a szakmai felkészültség

– tette hozzá.

A munkakörülmények speciálisak, az sem árt, ha jó alkalmazkodóképességgel is rendelkeznek a jelentkezők.

Mint azt a szakember aláhúzta,

ha a polgári repülés tovább fejlődik, akkor a karbantartó szektor lehetőségei is kiszélesednek, amihez minden támogatást megkap a cég állami szinten is.

A hosszú távú társasági stratégia, illetve az azt alátámasztó humánstratégia szoros összefüggésben áll, így az Aeroplexnak az az érdeke, hogy munkavállalói biztos és kiegyensúlyozott munkavégzés után akár nyugdíjba is a cégtől mehessenek.

Kapcsolódó információk a Facebook event oldalon érhetők el.

Téma: Az Aeroplex Kft. is képviselteti magát május 16-án az Állami Karrierexpón
Tájékoztat: Horváth József HR igazgató, Aeroplex of Central Europe Ltd.
Szerkesztő-riporter: Kecskés Noémi
Kapcsolódó cikkek
Nők jelentkezését is várják az ország legjobban fizető állására

A közvélekedés szerint a légiforgalmi irányítás tipikus férfiszakma, pedig éppúgy helytállnak a hölgyek, mint az ellenkező nemű társaik.

Stabil munkahelyet, biztos karrierutat kínálnak az állami vállalatok

Közös állásbörzén mutatkozik be 26 állami vállalat a kormányhivatalokkal együttműködve május 16-án a Magyar Vasúttörténeti Parkban.

Következő adásunk
Téma: Középpontban a magyar vidék - kerekesztal-beszélgetés – Béres András, a Hermann Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezetője, Goda Pál a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet megbízott igazgatója, valamint Sáringer-Kenyeres Tamás, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnöke
Ezt követő adásaink