Gazdaság
Az új HR-trend az élményalapú munkát helyezi középpontba
OPH Kép: Máv Zrt.
2018. május 12.

Az utóbbi években jelentős változásokon ment keresztül a HR. Más trendek érvényesülnek, a vállalkozásoknak új toborzási stratégiát kell alkalmazniuk, az álláskeresők igényei pedig soha nem voltak annyira fontosak, mint napjainkban. Mindehhez hogyan alkalmazkodnak a vállalatok? Erről kérdeztük Kiss Máriát, a MÁV Zrt. pályaorientációs szervezet vezetőjét.

Az idei évben milyen HR trendek érvényesülnek a munkaerőpiacon?

A HR trendek az élményalapú munkát helyezik a középpontba. Tapasztalataink szerint a legtöbb cég azzal igyekszik megnyerni az álláskeresőt, hogy testközelből mutatja be, mivel lehet náluk foglalkozni.

HR szakértők szerint 2018 a munkavállalók éve. Míg régen a munkáltató diktált, ma a vállalatoknak jelentős munkaerőhiánnyal kell számolni. Hogy látja, 2018-ban milyen szerep jut a HR-esnek?

Ma egy HR-esnek már PR-es és marketinges adottságokkal is kell rendelkeznie: izgalmas információkkal és tartalmakkal kell felkeltenie az álláskereső figyelmét, és olyan személyes élményekkel átitatva kell elmondania az ismereteket a vállalatról, hogy a hallgatóságban az fogalmazódjon meg: „ilyen átéléssel, csillogó szemmel csak egy jó munkahelyről lehet beszélni!” Ugyanakkor fontos, hogy az állások népszerűsítése már nem csak a HR feladata, ehhez az adott szakmai terület bevonására is szükség van. Ezért is alkalmazzuk azt a gyakorlatot a MÁV-csoportnál, hogy állásbörzés csapatot hoztunk létre, ami fiatal HR-es és szakmai kollégákból áll.

Az elmúlt öt évben a HR-esek a kiválasztásnál főként a dolgozói elkötelezettséget helyezték középpontba. Fontos kérdés, hogyan lehet hosszú távon megtartani a munkavállalót…

A MÁV-csoport esetében különösen fontos a munkaerő megtartása, mert egyes munkaköreinkben igen magas, akár 1,5 év is lehet a kiképzési idő. Azonban látjuk, hogy a mai Y, Z generáció már nem tervez hosszabb távra, s inkább az izgalmas feladatok, kihívások, az előrelépési lehetőségek vonzzák. Erre a változásra minden vállalatnak reagálnia kell. Folyamatos visszajelzést várnak és adnak, ami egy teljesen más vállalati kultúrát jelent.

Forrás: MÁV ZRT.

A siker kulcsa a helyes vállalati kultúra. A MÁV-csoportnál mindez miben nyilvánul meg?

Az elmúlt években a MÁV-csoport nagyon sok változáson, fejlődésen ment át, ami már nem csak a megújult pályaudvarokon, új szerelvényekben érhető tetten, hanem a vállalati kultúrában is. Sok energiát fordítunk különböző szervezet- és kultúrafejlesztési programokra, így a fiatal vezetők, valamint a szenior szakértők fejlesztésére, az innovatív, újító megoldásokat felkaroló INNOMÁV-ra, a vezetői akadémiára, középvezető-fejlesztő programokra. Minden vállalat célja, hogy befelé és kifelé is kommunikálja a meglevő értékeit, ezzel is segítve az új munkaerő felvételét, és a régi munkavállalók megtartását.

Az állásinterjún mire figyelnek elsőként a HR-esek?

A HR-esek – ahogy korábban is említettem – összetett tevékenységet végeznek: azon kívül, hogy megnézik, milyen a jelölt végzettsége, hol van a vállalatcsoportnál üres pozíció, ezen felül sok információt megosztanak a vállalatról, az elvégezhető feladatokról, bérezésről, munkakörülményekről. Fontos, hogy komplex információhoz jussanak az érdeklődők abban a pár percben, amíg a HR-es munkatárssal beszélgetnek. Mi arra figyelünk, hogy a pályázó mennyire hiteles és önazonos. Lényeges, hogy nyitott személyiség legyen és rendelkezzen a munkakör betöltéséhez szükséges kompetenciákkal.

Forrás: MÁV Zrt.

Ha a jelölt magabiztos az állásinterjún, az egyet jelent azzal, hogy kompetens?

Ez azért nem ilyen egyszerű. Egy kompetenciából – itt most történetesen a magabiztosságból – nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. A személyes találkozások, állásbörzék kapcsán csak egy elsődleges benyomást lehet szerezni. A jelöltek részletesebb megismerése az interjún, kompetencia- és személyiségtesztek kitöltésével, valamint az AC (kiválasztási központ) során történik.

Komoly változás, hogy a munkaerőpiacra belépett a Z generáció is, de még a babyboomer nemzedék is aktív. A különböző nemzedékeknek különböző igényeik vannak. Ehhez hogyan alkalmazkodik a MÁV?

A MÁV-csoport nagy kihívása a generációk együttélésének megteremtése. Nálunk bőven vannak olyan aktív munkatársak, akik 18 évesen, érettségi után kezdtek el dolgozni, eddigi első munkahelyük a MÁV. Ez a helyzet mindenkitől nyitottságot, toleranciát követel. Az idősebb kollégáknak be kell, látniuk és el kell fogadniuk, hogy a fiatalok egészen máshogy használják az okos eszközöket, mint ők. A fiatalok pedig sokat tanulhatnak a vállalatról, a működéséről, a folyamatairól az idősebbektől. Fontos a kölcsönös elfogadás, egymás értékeinek tiszteletben tartása, és hogy mindenki tud tanulni a másiktól.

sínhőmérséklet mérés
Forrás: MÁV Zrt.

A fizetés meghatározó tényezője a munkaválasztásnak. Viszont a fizetés csak az egyik formája a jutalmazásnak. Vannak azonban más módok a munkavállaló motiválásának. A MÁV-csoportnál mindez hogyan képeződik le?

A MÁV-csoport az elmúlt évben – kormányzati támogatással – 3 évre szóló, 30 százalékos bérmegállapodást írt alá az érdekképviseletekkel, amely 2017-re 13,, 2018-ra 12, 2019-re pedig 5 százalékos átlagos bérfejlesztést garantál a munkavállalóknak. Ez az elmúlt évtized legnagyobb bérfelzárkóztatását teszi lehetővé. Ezen kívül számos béren kívüli juttatást biztosítunk: legtöbb vállalatunk munkatársai és közvetlen hozzátartozói ingyenesen utazhatnak vonattal; az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulásunk a bruttó alapbér 3,5 százaléka; éves szinten 92 900 forintot utalunk alanyi jogon a SZÉP-kártya vendéglátás alszámlájára; 271 400 forint választható béren kívül juttatást biztosítunk évente; a diplomás pályakezdő bérünk egyetemi végzettség esetén pedig havi 340 ezer forint. A kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkavállalók kitüntetésére minden évben – idén immár a 68. éve – hagyományosan a Vasutasnapon kerül sor, majd másnap a családi Juliálison látjuk vendégül a kollégákat. De ezen kívül is támogatjuk a családokat: mikuláscsomaggal, a GYES-en levőket évi 20 ezer forinttal, amit a SZÉP-kártyájukra utalunk, karácsonykor pedig a nagycsaládosok számára gyűjtést rendezünk, a rászorulókat a „cipősdoboz akció” keretében ajándékozzuk meg.

A jövő a munkaerőpiacon az employer branding-é. Milyen toborzási stratégiát alkalmaz a MÁV?

Jelen vagyunk, ahol csak lehet. Nemcsak az országos rendezésű, nagy börzéken, hanem a kormányhivatalokkal együttműködve saját állásbörzéket is szervezünk, számos olyan városban, ami vonattal megközelíthető. Tavaly jelentünk meg először fesztiválokon, idén sokkal tudatosabb és felépítettebb lesz a jelenlétünk, a már említett élményekre alapozva. A hosszú távú toborzásban hiszünk, ezért pályaorientációs kiállításokon veszünk részt, üzemlátogatásokat szervezünk. Aktívan jelen vagyunk az egyetemeken és a vasutas középiskolákban – együttműködési megállapodások sorát kötöttük a múlt évben. A napokban adjuk át a MiniPolisz gyermekvárosban azt a városrészt, ahol a kicsik megszerethetik a vasút világát. A hirdetési felületeket is maximálisan kihasználjuk: jelen vagyunk a nyomtatott sajtóban és az elektronikus médiában, az álláshirdetésekre a vasútállomások hangosbemondó-rendszerét, valamint elővárosi vonatok vizuális kijelzőjét is felhasználjuk. Idén a MÁV-csoport megjelenik a közösségi médiában (Facebook, LinkedIn, Instagram) is.

mozdonyvezető
Forrás: MÁV Zrt.

A munkavállalónak napjainkban kiemelten fontos a folyamatos tanulás és továbbképzés biztosítása…

A vasútbiztonsággal összefüggő munkaköreinkben folyamatos képzéseken kell részt venniük munkatársainknak. Legtöbb munkakörünkben 3 hónap és 1,5 év közti a kiképzési idő, mire kész, önálló munkavégzésre alkalmas lesz a munkavállaló. A belső átképzéseknek köszönhetően biztosított a szakmák közötti átjárhatóság, valamint adott a továbbtanulás és a szakmai továbbképzések lehetősége is.

A MÁV- csoport mit képvisel a munkaerőpiacon? Melyek a vállalat fő értékei?

A kiszámíthatóság, a biztonság, hosszú távra való tervezhetőség – hiszen egy idén 150 éves vállalatról beszélünk. Ugyanakkor fontos az innováció, a modern technológia és tudás is.

Milyen üres pozíciókat kínálnak?

Csoportszinten jelenleg több száz üres álláshelyünk van. Középfokú végzettséggel forgalmi szolgálattevő, jegyvizsgáló, mozdonyvezető, váltókezelő, tolatásvezető, kocsirendező, pályafenntartási technikus, pályamunkás, pályamunkás betanított munkás, biztosítóberendezési műszerész, biztosítóberendezési lakatos, távközlési műszerész, felsővezeték-szerelő, villamoshálózat-szerelő, karbantartó szakmunkás munkakörökbe keresünk kollégákat. Diplomás munkakörökbe országszerte várjuk a gépész-, közlekedés-, villamos-, építő- és építészmérnökök, valamint mérnökinformatikusok és közgazdászok jelentkezését.

Egy-két vezetőnk pályafutása jó példa arra, milyen karrierlehetőségeket kínál a vasúttársaság. Üzemeltetési vezérigazgató-helyettesünk pályafutása váltókezelőként indult. Üzemirányítási osztályvezető kollégánk forgalmi szolgálattevőként kezdte karrierjét, erősáramú osztályvezető kollégánk pedig műszaki szakelőadóként. Mindketten harmincas éveik első felében járnak. Ez is mutatja, hogy a MÁV-csoportnál bármilyen szintről el lehet jutni akár egészen magas, vezetői szintű pozíciókba is. Nincs másra szükség ehhez, mint kitartásra, szorgalomra, és a megfelelő szakmai ismeretek megszerzésére.

Május 16-án, az Állami Karrierexpón bemutatkozó 26 állami vállalat között ott lesz a MÁV-csoport is a Magyar Vasúttörténeti Parkban. Kapcsolódó információk a Facebook event oldalon érhetők el.

Téma: A MÁV-csoport is képviselteti magát május 16-án az Állami Karrierexpón
Tájékoztat: Kiss Mária pályaorientációs szervezet vezető, MÁV Zrt.
Szerkesztő-riporter: Kecskés Noémi
Kapcsolódó cikkek
Nők jelentkezését is várják az ország legjobban fizető állására

A közvélekedés szerint a légiforgalmi irányítás tipikus férfiszakma, pedig éppúgy helytállnak a hölgyek, mint az ellenkező nemű társaik.

Ösztöndíjat is kapnak a magyar repülőgép-ipari szakemberek

A repülőgép-karbantartás területén kialakult szakemberhiány enyhítésére ösztöndíjprogram indult.

Stabil munkahelyet, biztos karrierutat kínálnak az állami vállalatok

Közös állásbörzén mutatkozik be 26 állami vállalat a kormányhivatalokkal együttműködve május 16-án a Magyar Vasúttörténeti Parkban.

Most adásban
Téma: Társadalmi felelősségvállalás - Az emberi élet védelme – Lehel Zoltán innovációs főmérnök, szóvivő, Duna Aszfalt Út - és Mélyépítő Kft.
Ezt követő adásaink