Közigazgatás
Fontos az invazív fajok elleni harc
OPH
2018. május 16.

Magyarország szántóterületeinek mintegy 5,3 százaléka borított parlagfűvel, ami jelentős terméskiesést is okoz - mutatott rá Makra Gábor. A Tatabányai Járási Hivatal, Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztályának vezetője a Rádió Orienten beszélt az invazív fajok visszaszorításának szükségességéről is.

Magyarország szántóterületeinek mintegy 5,3 százaléka borított parlagfűvel. Több ok miatt is kell foglalkozni ezzel a problémával, hiszen a parlagfű nemcsak allergiás megbetegedéseket, hanem jelentős terméskiesést is okoz - emelte ki Makra Gábor. Rámutatott:

elsődlegesen a földhasználók kötelezettsége, hogy eleget tegyenek a jogszabályoknak.

A törvény szerint a földhasználó köteles minden év június 30-áig a parlagfű bimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot fenntartani a vegetációs idő végéig. Hatósági keretek között folyik az ellenőrzés, belterületen a jegyző, illetve egy megbízott szervezete jár el, külterületek esetében pedig a járási hivatalok Földhivatali Osztályai végzik el a felderítést. Ezek során kiderül, hol vannak fertőzött területek, és ennek alapján közérdekű védekezést rendelnek el. Ez rögzíti azokat a kötelezettségeket, amelyeket a földhasználó elmulasztott megtenni. Ha ezután sem teljesít, akkor az eljárás végrehajtási szakaszba lép, és bírságolási eljárást kezdeményeznek ellene. Ilyen esetekben egy megbízott szervezet végzi el a mentesítési munkát, munkadíjukat előlegezett összegből fedezik.

A büntetés – a terület borítottságától függően – 15 ezer és 5 millió forint közötti összeg lehet.

Gépi és kézi kaszálással, tárcsázással hatékonyan lehet védekezni a parlagfű ellen. Működik a parlagfű-bejelentő rendszer, az állampolgárok itt tudnak bejelentést tenni a mulasztásokról.

A szakember beszélt arról is, hogy kiemelt feladat az idegenhonos inváziós fajok elleni védekezés is, biztosítandó az őshonos életközösségek veszélyezettségének megszüntetését.

Európában körülbelül 12 ezer idegenhonos faj van, ebből 10-15% inváziós.

Veszélyt jelentenek az őshonos fajokra, kiszorítják azokat, mivel sokkal életképesebbek, alkalmazkodóbbak. A konkrét fajlista, amely most 37 inváziós fajt tartalmaz, folyamatos felülvizsgálat alatt van. Ide tartozik például az ékszerteknős, a nutria, nyestkutya, pézsmapocok, illetve a közönséges vízi jácint is - sorolta. Ezzel kapcsolatosan az Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály meghatározta az egyes osztályok feladatkörét, ugyanis rendkívül szerteágazó a munkájuk: ellenőrzik a haltelepítéseket, kapcsolatban állnak a vadásztársaságokkal, amelyek folyamatosan adatokat küldenek az invazív fajokról. Ellenőrzik a kertészeteket, faiskolákat, arborétumokat, vizsgálják a díszállat-kereskedéseket. Növények esetében a kereskedelemből kivonják és megsemmisítik az invazív fajokat, az állatok esetében azonban nehézséget jelent az elhelyezésük, ezért kapcsolatot tartanak a nemzeti parkokkal, vadaskertekkel, állatkertekkel. Arra kérik a magánszemélyeket is, ha invazív fajt találnak vagy észlelnek – elsősorban a kereskedelemben –, értesítsék a Természetvédelmi Hatóságot – hívta fel zárásként a hallgatók figyelmét az Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály vezetője.

Téma: 2018. évi Egységes Kérelembenyújtás; Engedélyeséi eljárások sajátosságai
Vendég: Horváth Adrienn főosztályvezető, Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály és Makra Gábor főosztályvezető, Tatabányai Járási Hivatal, Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály
A műsort vezeti: Adorján András
01:13  Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály munkája
04:08 Az egységes kérelmek benyújtása
21:42 A parlagfű elleni védekezés kötelezettsége
Kapcsolódó cikkek
Még szankciómentesen nyújthatóak be az egységes kérelmek

Május 15-ig adhatják be a gazdák büntetés nélkül támogatási kérelmeiket.

Két és fél milliárdos útfelújítás Komárom-Esztergom megyében

Mintegy 11 kilométernyi közút felújítása kezdődött, a beruházás értéke megközelíti a két és fél milliárd forintot - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Népszerűek a NAV ügyintézési pontok Komáromban

Komárom-Esztergom Megyében a 8 kormányablakból már 4 helyszínen is lehet adózással kapcsolatos ügyeket intézni.

Most adásban
Téma: Társadalmi felelősségvállalás - Az emberi élet védelme – Lehel Zoltán innovációs főmérnök, szóvivő, Duna Aszfalt Út - és Mélyépítő Kft.
Ezt követő adásaink